Eieren van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven werden vorige week uit de handel gehaald nadat was gebleken dat ze besmet waren met fipronil. Op dit moment is echter duidelijk dat er geen contaminatie is vastgesteld op de betrokken biobedrijven. Dat meldt BioForum Vlaanderen. De ketenorganisatie stelt dat consumenten veilig Belgische bio-eieren kunnen blijven eten.

Het voedingsschandaal ontstond in Nederland, toen in enkele bedrijven te hoge concentraties fipronil werden vastgesteld. De betrokken bedrijven hadden een antiluizenbehandeling gekregen van het Nederlandse bedrijf Chickfriend. Dat heeft het middel met fipronil erin gekocht bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision. Naar beide bedrijven is een onderzoek ingesteld. Het bedrijf dat het bloedluismiddel verkocht had echter geen biolabel. De bedrijven prezen het middel wel aan als een "natuurlijk middel, dat ook toegelaten zou zijn in de biologische landbouw". Het bedrijf mengde echter de verboden stof fipronil in dit middel zonder hiervan melding te maken. De boeren wisten dit niet en handelden ter goeder trouw. Het middel wordt via een verstuiver in de stallen verspreid, en komt zo op de kippen terecht.

In Belgiƫ werden er eerder drie biologische pluimveebedrijven geblokkeerd. Deze bedrijven stonden op een klantenlijst van het bedrijf in Weelde, maar hebben geen beroep gedaan op de bloedluisbehandeling. Ze zijn na de analyse van de eieren dus weer vrijgegeven.

Bron: BioForum Vlaanderen