Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bij warm weer maak ik een geconcentreerder voer"

Winnaar Agroscoopbokaal 2017 bouwt nieuwe stal

Trots en tevreden kijken Aart van den Ham en zijn vrouw Jasmijn van Pluimveehouderij De Dallen terug. Na de overname in 2011 hebben zij hun bedrijf ontwikkeld tot wat het nu is: een vooruitstrevend biologisch leghennenbedrijf met uitstekende resultaten. Dat Van den Ham in mei de Reudink Agroscoopbokaal uit handen van Yvon Jaspers mocht ontvangen, is dan ook een kroon op hun werk.



Zo'n zes jaar geleden kwam Aart vanuit Nijkerk naar Groningen en nam daar een leghennenbedrijf over. In Nijkerk was er geen mogelijkheid om het ouderlijk bedrijf verder te ontwikkelen en in Groningen deed die kans zich wél voor. De insteek was direct om er een biologisch bedrijf van te maken. In de eerste plaats omdat Aart dit een mooie manier van boeren vond met meer afwisseling in werkzaamheden. Daarnaast was ook de bank positief over de omschakeling. Met een biologisch bedrijf is een kleinere bedrijfsomvang al sneller rendabel en hoef je minder te investeren in pluimveerechten.



Streven naar kwaliteit en rendement

Aart startte met 15.000 biologische leghennen. De huidige koppel is van het ras LB Lite. Een robuuste kip die een smakelijk tafelei produceert met een sterke schaal. En dat is waar Van den Ham sterk op stuurt: zo veel mogelijk eieren van A-klasse kwaliteit.

Pluimveespecialist Wouter Katier beaamt de gedrevenheid van de ondernemer. "Aart zit er bovenop. Hij registreert dagelijks de resultaten en reageert meteen bij afwijkingen. Omdat Aart zelf zijn voer mengt kan hij direct bijsturen als de omstandigheden daarom vragen." Dat vindt Aart ook de uitdaging. "Ik werk nauw samen met de specialisten van Reudink", vertelt hij. "Zij stellen het aanvullende mengvoer samen. Dit is de bron van eiwit, vitaminen en mineralen. Zelf voeg ik als energiecomponent enkelvoudige grondstoffen toe zoals maïs, tarwe en/of triticale. De tarwe of triticale betrekken we van akkerbouwers uit de regio. Bij warm weer daalt de voeropname van de kippen", legt hij uit. "Om de hoge eierkwaliteit en het ei-gewicht te blijven borgen maak ik in die periodes een geconcentreerder voer. Zo dekt het voer toch de behoefte van de hen bij een lagere voeropname."

Vakmanschap

Klinkt logisch, maar het vergt vakmanschap, een scherpe waarneming en proactieve houding om dit goed toe te passen. "Dat Aart dit tot in de puntjes beheerst blijkt wel uit de goede resultaten", stelt Wouter Katier. "Ten opzichte van de gemiddelde resultaten in Legmanager verbruikt Van den Ham 5 gram voer/hen/dag minder, terwijl hij zo'n 20 eieren per opgezette hen meer produceert."



Feestelijke uitreiking

Op 9 mei jongstleden ontving Van den Ham tijdens een feestelijke bijeenkomst uit handen van Yvon Jaspers de eerste Agroscoopbokaal namens Reudink. Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Jaarlijks reiken ForFarmers en Reudink de Agroscoopbokaal uit aan ondernemers die uitzonderlijk hebben gepresteerd.



22 juli: Open dag Pluimveehouderij De Dallen

Aart en Jasmijn van den Ham runnen hun biologisch leghennenbedrijf Pluimveehouderij De Dallen in Wildervank (Groningen). Dit jaar bouwen ze naast de bestaande stal voor 15.000 leghennen een nieuwe stal voor 9.000 kippen. Op zaterdag 22 juli houden zij een open dag van 11:00 tot 16:00 uur. Belangstellenden kunnen de nieuwe stal met lamellen gestuurde luchtinlaat, dimbare LED-verlichting en Hercules mestband met knik bezichtigen en spreken met toeleveranciers. Voor de kinderen zijn er diverse leuke activiteiten.

Voor meer informatie:

De Dallen
Wildervanksterdallen 63
9648 TC Wildervank
www.pluimveehouderijdedallen.nl
www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: