Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer flexibiliteit in regelgeving noodzakelijk"

'Koeientuin-boer' riskeert Skal-licentie voor innovatie

Tholen - "Ik pleit voor meer flexibiliteit in de regelgeving voor innovatieve projecten zoals deze Koeientuin. Ik wil gewoon een punt maken en kom hiermee op voor de innovatie in de biologische sector", zo reageert bio-boer Chris Bomers op het feit dat Biologische Boerderij Kraanswijk zijn Skal-licentie dreigt te verliezen omdat in de Koeientuin geen strooisel op de vloer ligt. Hiermee voldoet de stal niet aan de huidige Europese biologische productieregels. Een verzoek voor een individuele ontheffing van de verplichte aanwezigheid van strooisel van de Nederlandse regering aan de Europese commissie is afgewezen.

Chris wil dus vooral een punt maken en opkomen voor innovatie binnen de biologische branche. "Ik ben vanaf de eerste Skal-inspectie eerlijk geweest over het feit dat ik besef dat dit nieuwe systeem vanwege het gebrek aan strooisel niet aan de regels voldoet. Hier is nog geen wetgeving voor, aangezien die is gebaseerd op oude stalsystemen. Ik zei al meteen dat ik wist dat ik hem in moet strooien. Toen is er direct al een notitie van gemaakt door de Skal-inspecteur. Als ik het niet had gezegd, was het misschien niet eens opgevallen."Skal denkt ook echt wel met hem mee, geeft Chris aan. "Zo hebben ze aangegeven dat ze in de tussentijd nog niet handhaven. Eigenlijk is het vanaf het eerste moment al zo dat ik continu door oranje aan het rijden ben, doordat ik van begin af aan gezegd heb dat ik niet ga instrooien. Zo moet je het zien. De Europese Commissie heb ik daarom gevraagd om de nodige flexibiliteit in de wetgeving te creƫren voor innovatie in de bio-branche."

De laatste tijd heeft Chris via de Nederlandse regering aandacht gevraagd voor de zaak. "Nederland heeft daarop aan de Europese Commissie verzocht om een individuele ontheffing van de verplichte aanwezigheid van strooisel, maar dit verzoek is afgewezen." Twee ambtenaren die onder staatssecretaris Martijn van Dam werken zijn op het bedrijf geweest namens het ministerie van EZ. Daarop is het verzoek tot ontheffing in het najaar van 2016 ingediend. "Men was erg positief, maar anderhalve maand geleden kreeg ik van de ambtenaren te horen dat de juristen van de Europese Commissie binnen de huidige wetgeving geen mogelijkheid zien voor de Koeientuin. Maar ja, dat wisten we eigenlijk al. Uit de reactie van de staatssecretaris kan ik aflezen dat hij het ook betreurt, maar dat hij zich neerlegt bij de Europese wetgeving. Ik had eigenlijk gehoopt dat de staatssecretaris zou zeggen dat ze een oogje toe zouden knijpen omdat het gaat om dit individuele geval."

Het lijkt er nu op dat de discussie wederom op Europees niveau voortgezet zal worden. "Ik ben gisteren weer benaderd door een medewerker van Europarlementariƫr Jan Huitema." Dit heeft eerder niks opgeleverd, medewerkers van de Europese Commissie zijn zelfs op het bedrijf geweest, maar Chris is benieuwd wat er nu allemaal weer gaat gebeuren. "Het is inmiddels uitgegroeid tot een 'draak van een traject'." De hernieuwde aandacht vanuit de Europese Commissie ziet Chris voorlopig als zijn laatste kans. "Anders moet ik afwachten tot 2019. Wanneer de trioloog tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie goed uitvalt, zal in 2019 de Koeientuin wellicht een soort van ontheffing kunnen krijgen."

100% achter de het concept

Hij benadrukt dat de zachte kunststof vloer in de Koeientuin ook zonder strooisel comfortabel is voor de koeien. "De Koeientuin is een comfortabele vrijloopstal. Ik ben heel blij met deze vloer en de koeien rennen en springen in alle vrijheid door de stal, alsof het een wei is. Dat is fantastisch om te zien. Ik ben echt alle dagen blij met deze Koeientuin."

Voor meer informatie:

Chris Bomers
Biologische Boerderij Kraanswijk
Klaverdijk 3
7142 HP Groenlo
06 23785384
[email protected]
www.kraanswijk.nl
www.koeientuin.nl