Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van Dam: "Zonde dat hiermee innovatie in bio-sector wordt belemmerd"

Bio-melkveebedrijf dreigt licentie kwijt te raken door nieuw stalsysteem

Een biologisch melkveebedrijf in Groenlo dreigt zijn Skal-licentie te verliezen omdat deze een nieuw stalsysteem 'Koeientuin' toepast. Dit is een melkveestal zonder strooisel maar met een zachte kunststof vloer. De 'Koeientuin 'voldoet niet aan de huidige Europese biologische productieregels voor wat betreft de verplichte aanwezigheid van strooisel bestaande uit stro of andere geschikte natuurlijke materialen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken dat hij het betreurt dat een innovatieve ontwikkeling in de biologische sector hierdoor wordt belemmerd.

Nederland heeft aan de Europese Commissie verzocht om een individuele ontheffing van de verplichte aanwezigheid van strooisel. Daarbij heeft Nederland gewezen op de innovatieve aspecten van de 'Koeientuin' waarbij de ethologische behoeften van de dieren centraal staan en op het feit dat de Wageningen Universiteit er onderzoek doet naar het gedrag van de dieren.

De Europese Commissie heeft dit verzoek echter afgewezen. De Europese Commissie ziet in de huidige Europese verordening geen juridische grondslag om in dit geval een uitzondering op de biologische regels (tijdelijk) toe te staan, ook niet als proefstal. Ook vindt de Europese Commissie dat een kunststofvloer zonder strooisel van stro of andere geschikte natuurlijke materialen niet in overeenstemming is met de biologische principes.

In de voorstellen voor een herziening van de verordening voor de biologische landbouw waarover door de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie wordt onderhandeld, wordt voorzien in de mogelijkheid dat de Europese Commissie biologische productieregels kan wijzigen vanwege de aanpassing aan technische ontwikkelingen. Indien de onderhandelingen succesvol worden afgerond, zou deze bepaling na 2019 een mogelijke oplossing kunnen bieden.

Bron: Ministerie van Economische Zaken
Publicatiedatum: