Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wouter Vuijk: "Mijn geloof in biologische honing was cruciaal"

Jubilerend 'de Traay' gaat verder uitbreiden

Tholen - Imkerij de Traay viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Oprichter Wouter Vuijk is nog altijd actief binnen het bedrijf en is trots op waar het bedrijf nu staat. "Ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen. Daarvoor vind ik het imkeren nog te leuk. Mooi is ook dat de populariteit van honing nog altijd toeneemt, dit is ook te zien aan het feit dat het bedrijf nog steeds groeiende is. Zeker in de eerste jaren was het echt pionieren. Ik had nooit kunnen denken dat het tot een bedrijf als dit zou uitgroeien. Vergeleken met 40 jaar geleden staat er nu een heel professionele onderneming. We pionieren nog steeds, maar de Traay is uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met bijna 50 medewerkers", aldus Wouter.

Wouter (zie foto rechts) vertelt dat de Traay vooral sinds de verhuizing naar Lelystad in 1996 flink gegroeid is. "Er zijn ook nog volop plannen binnen de Traay. Naast de viering van het 40-jarig jubileum zijn we ontzettend druk met allerlei mooie nieuwe introducties, zoals naast de biologische honing met duindoorn, hebben we straks ook biologische honing met cranberry. Ook introduceren we nieuwe soorten onder 'Wouters Streekhoning', samen met imkers uit diverse streken van Nederland maken wij heerlijke streekhoning die aan hoge standaarden en kwaliteitsnormen voldoet. Daarnaast hebben we onlangs vijgenstroop onder ons assortiment biologische, natuurlijke zoetmiddelen geïntroduceerd. Rijke en puur van smaak en gemaakt van biologische vijgen."

De Traay is ontstaan vanuit de ambitie van Wouter om beroepsimker te worden. In 1972 raakte Wouter bevriend met de imker die de interesse van Wouter wekte voor het houden van bijen. Al vrij snel besloot Wouter dan ook om zijn eerste, eigen bijenkasten te kopen. Een aantal jaar later, in 1977, kon Wouter een stukje grond in Leersum pachten en het begin van imkerij de Traay was een feit. "De imkerij was gelegen aan de Traayweg, ooit een kronkelige zandweg tussen Leersum en Doorn: vandaar dus onze naam 'de Traay'! Daarnaast zijn wij honing gaan importeren van collega imkers." Vooral uit het zonnige Frankrijk, waar Wouter zelf de honing ging halen: zonnebloem honing uit de Vendée, rode klaver honing en natuurlijk lavendel honing uit de Provence. Vanaf 1981 werd er ook in toenemende mate honing geïmporteerd uit landen als Spanje en Italië.Het bedrijf groeide en groeide en in 1993 moest de Traay wegens ruimtegebrek verhuizen naar Woudenberg. "Daarna ging het snel, want in 1996 was ook dit pand alweer te klein en verhuisde de Traay naar Lelystad, waar we nog steeds elke dag met veel passie onze honing verwerken en bottelen. Ook in Lelystad staat inmiddels een verbouwing op de planning."


Wouter begin jaren '80 in Leersum.

Veranderingen

De imker is altijd overtuigd geweest van de potentie van biologische honing, geeft hij aan. "Toen ik begon was ik één van de vijf honingverwerkers in ons land. We zijn begonnen met niet-gecertificeerde biologische honing, hebben samen met Skal de richtlijnen gemaakt en biologische honing is inmiddels breed geaccepteerd. Mijn geloof dat biologische honing echt haalbaar was, heb ik altijd vastgehouden."Wouter vertelt dat de Traay ook imkers in het buitenland stimuleert om voor de biologische werkwijze te kiezen. "We proberen mensen te informeren en daardoor te motiveren. We zoeken ook bewust naar de buitenlandse imkers die al aan het omschakelen zijn. Ze hebben daar heel veel vragen waar wij vaak een antwoord op hebben." De Traay werkt op die manier ook samen met imkers uit Mexico, Uruguay, Cuba en Nieuw-Zeeland, zo geeft hij aan. De samenwerking met imkers in het buitenland is essentieel voor de Traay. "In Nederland is maar een beperkt gebied beschikbaar. In andere landen zijn veel meer grotere onbewoonde, ongerepte natuurgebieden zijn.40 jaar verslingerd aan honing

Dit jaar bestaat de Traay dus precies 40 jaar. Dit was natuurlijk niet mogelijk zonder enthousiaste winkeliers van natuurvoedingswinkels, reformwinkels en speciaalzaken, daarom nodigt de Traay hen persoonlijk uit om op 30 september samen het 40-jarige jubileum te vieren. Naast een bezoek aan de imkerij en een bezoek aan de bijenkasten, wordt er een interessante lezing gegeven over bijen en imkeren, laten ze zien hoe ze de kwaliteit van onze honing controleren (analyse op onder andere op pollen, fructose/glucose-gehalte en HMF) en ze zorgen voor een (h)eerlijke proeverij met honingspecialiteiten én een uitgebreide Bee-high tea! De Traay zou graag van te voren willen weten hoeveel er komen, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Aanmelding is dus noodzakelijk en dat kan via: [email protected].

Ook organiseren ze voor hun trouwe consumenten een winactie waarbij honingliefhebbers van de Traay kans maken op een imkercursus voor 2 personen. Klik hier voor meer informatie daarover.

Voor meer informatie:

Wouter Vuijk
De Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
0320 282928
[email protected]
www.detraay.com