Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melkgeitenhouderij Zuylestein in de omschakeling

"Regels omtrent medicijngebruik zijn een uitdaging"

Levi de Lange is samen met zijn vriendin Lisette, broer Thom en moeder Saskia een biologische melkgeitenhouderij gestart. De stal waar de familie eerder melkkoeien hield is flink verbouwd. In januari betrokken 400 jonge geiten dit nieuwe onderkomen.

Stabiele melkprijs

Precies een jaar eerder gingen de percelen in omschakeling: 30 hectare grasland. Waarom koos het familiebedrijf voor biologisch? "De consument wil steeds meer bio, we zien daarom meer toekomst in biologisch dan in gangbaar", licht Levi de Lange telefonisch toe. "Want hoewel de kostprijs voor biologische geitenmelk hoger is, is op de lange termijn de biologische melkprijs stabieler", aldus de ondernemer. Wat ook meespeelde in de keuze voor biologisch, was de ruime grondpositie van het familiebedrijf. "We halen daar veel van het ruwvoer voor de geiten vanaf."

Gevoelig

De stap naar biologisch was eigenlijk niet zo'n grote, want gewasbeschermingsmiddelen gebruikte de voormalig koeienhouder toch al zelden. De geiten moesten wel wennen. "Vooral aan de biologische brokken, dat konden we merken. Geiten zijn erg gevoelig voor dat soort dingen". Wat De Lange wel als een uitdaging ziet zijn de regels omtrent medicijngebruik. "We werken aan het opbouwen van een betere natuurlijke weerstand door hygiƫnisch te werken, goed op te strooien en de dieren veel buiten te laten zijn."

Biologische geitenmelk

Hoe verliep het contact met Skal? Daar kan de geitenhouder kort over zijn: "Goed". De informatie was makkelijk te vinden en de inspectie van de percelen ging prima. "We liepen een rondje langs de percelen en kregen veel uitleg over de regels". In mei volgt nog een inspectie. Twee maanden later gaan de geiten lammeren. "Vanaf dan zijn we officieel biologisch en leveren we biologische geitenmelk". De melk wordt dan opgehaald door de Organic Goatmilk Corporation, die het vervolgens aan verschillende afnemers doorverkoopt.

Begin op tijd

Een tip van De Lange voor andere geitenhouders die overwegen om te schakelen: "Het is aan te raden om op tijd te beginnen met het omschakelen van je percelen. Zo voorkom je dat je biologisch ruwvoer aan moet kopen."

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: