Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoger sterftecijfer bijenvolken afgelopen winter

Bijna 9 op de 10 bijenvolken in ons land hebben de winter overleefd. Jaarlijks worden bij het begin van de lente tellingen gedaan onder imkers. De uitkomst van het onderzoek na de winter van 2016-2017 is met een sterftepercentage van 14% hoger dan een jaar geleden. Toen verloren imkers in Nederland 6,5% van in totaal circa 80.000 volken, dat cijfer was uitzonderlijk laag. "Dit jaar is de uitval na twee jaar onder de 10% weer in de buurt van 15%, maar nog steeds onder de 20% van enkele jaren geleden", aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en coördinator van het onderzoek. Algemeen wordt een grens van rond de 10% wintersterfte normaal gevonden. Maar een uitschieter van 15% is niet meteen verontrustend maar vraagt meer aandacht voor de oorzaken.
 
Koos Biesmeijer is blij dat het sterftepercentage opnieuw beneden de 20% van enkele jaren geleden ligt. Het is goed nieuws voor zowel de imkers, als voor de bestuiving van fruitbloesem. In de vroege lenteweken zijn andere bestuivende insecten nog schaars en is de inzet van honingbijen onmisbaar. De oogst van veel telers is ervan afhankelijk.
 
Wouter Schouwstra, sinds 22 april voorzitter van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, bevestigt dat de 14% wintersterfte een redelijk normaal niveau is. Bovendien overleefden bij 56% van de imkers alle volken. De bijenhouderij kampt al meer dan 30 jaar met een parasitaire mijt (Varroa destructor) die voor honingbijen levensbedreigende virussen met zich meedraagt, dit is een belangrijke oorzaak van bijensterfte. Er zijn goede methoden waarmee de mijt onder controle te houden is. Schouwstra: "Onze imkers zijn steeds beter getraind in Varroabestrijding, maar we weten dat nooit alle volken de winter zullen overleven."
 
Sjef van der Steen, bijenonderzoeker van Wageningen University & Research legt uit dat in een gerandomiseerde steekproef gegevens van imkers bijeengebracht zijn. "De uitkomst is representatief voor de sterfte onder de volken van de Nederlandse imkers. De 470 imkers in de steekproef hebben 3479 volken ingewinterd, waarvan er 2981 de winter overleefd hebben. Dit komt overeen met een overleving van ongeveer 86% en een wintersterfte van 14%."
 
De wintersterfte is berekend aan de hand van enquête waarin imkers aangeven hoe het de bijen vergaan is. Deze enquête is uitgevoerd door Naturalis en Wageningen University & Research in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.
 
Dit sterftecijferonderzoek is onderdeel van het Honingbijen Surveillance Programma, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek wordt voor 51% gefinancierd door het Ministerie van EZ en voor 49% door Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie). De onderzoekers zijn heel blij met de medewerking die ze elk jaar weer krijgen van alle imkers. Biesmeijer: "Dat alle geselecteerde imkers meedoen aan de enquête is essentieel voor het succes van het onderzoek en voor het goed kunnen bepalen van de wintersterfte onder bijenvolken. Daarom willen we alle imkers die hebben meegeholpen van harte bedanken."

Bron: Naturalis
Publicatiedatum: