Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Zwitserland: prijsverschil biologische en conventionele aardappelen groeit
In de Zwitserse retail kostte een winkelmandje gevuld met biologische aardappelen (1,5 kg vastkokende en 0,65 kg zachtkokende) in 2016 gemiddeld 84 procent meer dan eenzelfde mandje gevuld met conventionele aardappelen. Gekeken naar een langere periode vanaf 2005 ziet men men dat het prijsverschil tussen de prijzen van biologische en conventionele aardappelen tot 2014 is toegenomen en sindsdien op meer dan 80 procent ligt.
De samenstelling van het winkelmandje waarnaar werd gekeken komt overeen met de gemiddelde maandelijkse aankoop van vast- en zachtkokende aardappelen van een Zwitsers gezin met twee kinderen.
Hoge prijzen voor bio-aardappelen in 2016
Belangrijke redenen voor het prijsverschil zijn de hoge kosten van de biologische productiewijze en het verhoogde risico op oogstuitval en verlies van opgeslagen voorraden. Deze risico's ontstaan omdat er bij biologische aardappelen afgezien wordt van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen en middelen die het kiemen tegengaan. Een kleinere opgeslagen hoeveelheid van de oogst uit 2015 en oogstuitval vanwege de natte voorzomer van 2016, hebben op de kleinere bio-aardappelmarkt in de tweede helft van het jaar tot sterker stijgende retailprijzen geleid dan op de markt voor conventionele aardappelen.
Prijs van conventionele aardappelen bepalend
In de periode van 2005 tot 2016 vertonen de prijzen van conventioneel geproduceerde aardappelen een licht dalende tendens. Zo kostte een winkelmandje met conventionele aardappelen tussen 2011 en 2016 gemiddeld 11 procent minder dan in de periode 2005-2010. De prijs van een winkelmandje met biologische aardappelen veranderde in deze periode nauwelijks (-0,6 procent). In 2014 was er sprake van het grootste prijsverschil tussen biologische en conventionele aardappelen en tegelijkertijd ook van de laagste prijs voor conventionele aardappelen. Dit maakt aanschouwelijk dat het prijsverschil vooral bepaald wordt door de prijsontwikkeling van conventionele aardappelen.