Vanuit het ministerie heeft Bart gehoord dat de EU-ministers van Economische Zaken unaniem besloten hebben om de interpretatie van de Europese Commissie ten aanzien van de essentiƫle biologische processen te steunen. "De ministers hebben afgesproken om als 1 blok op zullen gaan trekken in het Europees Patentbureau om deze interpretatie ook daadwerkelijk om te zetten in een nieuwe goed functionerende patentverleningspraktijk. Dat zou in juni al ingevoerd kunnen worden."

Bart Vosselman met Annemarie Kruize en zijn zoon Frank op de Bio-beurs 2016.
Bionext meldt in een persbericht dat dit besluit van de Europese lidstaten een belangrijke volgende stap is op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar dat het einddoel nog niet bereikt is. De komende maanden worden volgens Maaike Raaijmakers van Bionext cruciaal. Er moeten goede waterdichte juridische tekstvoorstellen opgesteld worden door de EU lidstaten, zodat de verklarende notitie in strikt beleid omgezet zal worden.
Bart: "Wij zijn optimistisch dat alles goed gaat komen. We zullen echter net als Bionext wel goed alert blijven. We weten inmiddels namelijk hoe gewiekst octrooi-deskundigen zijn om zaken te omzeilen."
Tot zijn tevredenheid zijn tegen diverse patentaanvragen langdurige zaken aangespannen. "Voor het octrooi met de wittevliegresistentie hebben we de afgelopen zomer nieuwe argumenten aangevoerd en heeft het Europees Octrooibureau besloten om het uit te stellen. Syngenta heeft nu geen schijn van kans meer, dat weet ik wel zeker. Als je nagaat hoe veel werk er verzet is door een hele club van mensen om dit octrooi aan te vechten, dan is het toch prachtig als dit ook daadwerkelijk gaat lukken."
De grootste doorn in het oog was voor Bart de afgelopen jaren de 'paarse radijs-zaak'. "In 2011 hebben we daarover de eerste rechtszaak gehad en dat is diverse keren uitgesteld. In april van dit jaar zal een uitspraak plaatsvinden. Alleen in een bodemprocedure kan een patent dat al toegekend is onderuit gehaald worden. Het hoger beroep in die bodemprocedure is al zo'n beetje afgerond, op 1 punt na. De octrooi-aanvrager moet nog aantonen dat het product al geshowd is voordat de ochtrooi-aanvraag plaats heeft gevonden. Dan zou hij nog afgewezen kunnen worden. In eerste instantie zei de rechter dat je producten die verkregen zijn via klassieke veredeling niet kunt patenteren. Dat was zijn interpretatie. In hoger beroep zei een andere rechter dat dit wel mocht en dit liep samen met de beslissing in het Europees Octrooi Bureau. In die rechtszaak zie je hoe krankjorum dit allemaal is. De ene rechter zegt dat het niet mag, de volgende rechter vond van wel, en nu mag het dus niet meer. Ik vraag me af of deze argumentatie in deze rechtszaak weer naar voren gehaald mag worden. Daar ga ik nog wel even achteraan."
Bart is nog altijd actief als veredelaar. "Vorig jaar heb ik al het veredelingswerk voor de tomaten gedaan. Wel is onlangs een nieuwe tomatenveredelaar aan de slag gegaan, dus kan ik hierin een stapje terug doen. Ik moet er niet aan denken dat ik niet meer mag of niet meer kan veredelen. Dit is mijn passie en die wil ik niet missen."
Voor meer informatie: [email protected] en www.bolster.nl