Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omschakeling varkens-, schapen- en geitenhouderijen in Vlaanderen

De omschakeling naar biologische productie biedt kansen voor de Vlaamse landbouwers. Analoog met de richtlijnen over omschakeling van melkvee naar de biologische productie werden in Vlaanderen nu richtlijnen uitgeschreven voor de omschakeling van varkens, schapen en geiten.

Wanneer een hele productie-eenheid (teelten en vee) gelijktijdig omgeschakeld wordt naar de biologische productie, voorziet de Europese regelgeving in een totale gecombineerde omschakelingsperiode van 24 maanden. Die lange omschakelingsperiode vormt echter een hindernis voor de landbouwers die de omschakeling naar biologisch overwegen. In die periode wordt de bioboer met de extra kosten van de biologische productiewijze geconfronteerd, terwijl hij zijn producten nog steeds als gangbaar moet vermarkten.

Vanuit de praktijk is het wenselijk dat de omschakeling van de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten. Dit zal kansen bieden voor varkens-, geiten- en schapenhouders om naar de biologische productie om te schakelen. Daarom werd beslist om ook de gefaseerde omschakeling toe te passen bij de varkens-, de schapen- en geitenhouderij.

Gefaseerde omschakeling voor varkens

De zeugen en varkens die op het bedrijf aanwezig zijn op het moment dat de omschakeling van de dierlijke productie start, worden biologisch na een omschakelingstermijn van 6 maanden. De biggen geboren na 6 maanden na de start van de omschakeling van de dierlijke productie zijn biologische biggen.

De omschakelingsregels voor de uitloop van varkens voorzien in een gereduceerde periode van 1 jaar voor weilanden en openluchtruimtes. Die kan verder gereduceerd worden tot 6 maanden wanneer het gaat om land dat niet behandeld is met niet-toegelaten producten gedurende het jaar ervoor.

Alle varkenshouders die starten met de biologische productie moeten die omschakelingstermijn voor de uitloop respecteren, ongeacht het soort ondergrond van de uitloop. De omschakelingstermijn voor de uitloop zal eerder gestart moeten worden dan de omschakeling van de dieren zelf. Op die manier kan de omschakelingsperiode van de uitloop al doorlopen zijn wanneer deze wordt toegepast.

Voor meer informatie over omschakeling naar biologische varkenshouderij, klik hier.

Gefaseerde omschakeling voor geiten en schapen

Voor geiten en schapen werd de omschakeltermijn ook op 6 maanden gezet, op voorwaarde dat minstens één jaar vóór de start van de omschakeling van de dierlijke productie gestart werd met de omschakeling van de plantaardige voederproductie. Pas als de plantaardige voederproductie haar eerste jaar van omschakeling doorlopen heeft, kan worden gestart met de omschakeling van de dierlijke productie.

De schapen en geiten die op het bedrijf aanwezig zijn op het moment dat de omschakeling van de dierlijke productie start, worden biologisch na 6 maanden. De lammeren geboren na 6 maanden na de start van de omschakeling van de dierlijke productie zijn biologische lammeren.

Voor meer informatie over de omschakeling naar biologische schapen- en geitenhouderij, klik hier.

Bron: LV Vlaanderen
Publicatiedatum: