Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweekvlees: alternatief voor conventioneel én biologisch vlees?

Tholen – "Voor een Quarter Pounder is 3 kilo voeding, 7m² landbouwgrond en 2000 liter water nodig. Kortom, vleesproductie is heel inefficiënt. De wereldbevolking neemt toe en de vleesconsumptie in opkomende economieën als China stijgt hard. En dan hebben we het nog niet gehad over de CO²-uitstoot. 20% komt voor rekening van vlees, méér nog dan de industrie (18%)", aldus Peter Verstrate, die met zijn start-up Mosa Meat een alternatief wil bieden voor het wereldvoedselvraagstuk: kweekvlees.



Peter: "Er zijn welbeschouwd drie scenario's die de mensheid kan opvolgen in het kader van de toegenomen vraag naar vlees, de wereldwijde bevolkingsgroei en het wereldvoedselvraagstuk: niets doen en hopen dat de volgende generaties een alternatief vinden, in zijn geheel stoppen met de consumptie van vlees óf vlees (deels) vervangen door andere duurzame en eiwitrijke producten." De laatste optie krijgt al veel navolging van het inmiddels talrijke aanbod vleesvervangers die steeds meer ruimte in het supermarktschap veroveren. "Toch blijft er een doelgroep over die een voorkeur blijft houden voor vlees. De textuur van vlees laat zich bijvoorbeeld moeilijk vangen door vleesvervangers", vervolgt Peter. Voor dat segment ziet hij in kweekvlees een probaat middel om toch in die vleesbehoefte te kunnen blijven voorzien.

Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post, die ook wel bekendstaat als 'De Vleesprofessor', richtte eind 2015 samen met voedseldeskundige Peter Verstraate het bedrijf Mosa Meat op. Het bedrijf stelt zichzelf ten doel binnen vijf jaar betaalbaar kweekvlees op de markt te brengen. In Londen werd eerder al een hamburger van dit type vlees gepresenteerd. De ontwikkeling van de burger kostte destijds ruim een kwart miljoen euro.

Synthetisch verkregen vlees stuit echter op weerstand. Het vlees, waarvoor geïsoleerde stamcellen van koeien worden gevoed en vermeerderd tot spierweefsel, leidt tot de nodige protesten. Het bedrijf is zich bewust van de ethische bezwaren op deze methode. Zo bleek uit eigen onderzoek van Mosa Meat dat een vijfde van de ondervraagden kweekvlees ronduit beangstigend vindt. Tegenstanders wijzen op een hoog 'Frankenstein-gehalte'. Voorstanders, daarentegen, vinden die gedachtegang irrationeel en beargumenteren dat deze vorm van vleesproductie juist niet gepaard gaat met dierenleed en derhalve juist ethisch verantwoord is. Biologisch vlees beperkt dierenleed tot een minimum, maar ook daar is sprake van een aanzienlijke milieu-impact. Dat levert volgens Greenpeace pas zichtbaar resultaat op bij een lagere vleesconsumptie.

Binnen de biologische sector heeft Kees van Veluw, onder meer actief voor het Louis Bolk Instituut, zich fel uitgesproken over kweekvlees als alternatief voor (biologisch) vlees. In zijn ogen zijn beiden totaal onverenigbaar. "Je haalt, in plaats van genen, nu stamcellen uit hun context. Geen gemanipuleer met genen maar met stamcellen. Technologie als redder in nood om de wereld te voeden, wat voor wereld en mensbeeld heb je dan?", schreef hij in vakblad Ekoland.