Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inmiddels 11.000 ondertekenaars

Bioboeren roepen op tot tekenen petitie Red de Biokoe

Op donderdagmiddag 1 december zal de petitie Red de Biokoe officieel aangeboden worden aan de Tweede kamer. Dan behandelt de Tweede Kamer de fosfaatwet. Die wet moet de mestproductie vanaf 2018 inperken, met hulp van fosfaatrechten. Ook heeft de staatssecretaris een deal gesloten met de zuivelfabrieken, om in 2017 te gaan korten op de aangeleverde melk. Het aantal koeien in ons land moet namelijk drastisch omlaag, om de derogatie van de gangbare boeren te redden. Bij derogatie mag er veel meer mest op het land.Dat geldt niet voor bioboeren die altijd al weinig mest mogen gebruiken. Toch zouden ook zij koeien moeten laten slachten, om die derogatie voor hun gangbare collega's te redden? De bioboeren vinden dat onbegrijpelijk en onrechtvaardig. Zij maken 2 procent van het totale aantal melkveebedrijven uit en hebben vrijwillig gekozen voor een andere manier van produceren. Met minder mest en meer aandacht voor natuur, milieu en dierenwelzijn. De biologische werkwijze is gebonden aan heel veel extra regels, die wettelijk zijn vastgelegd.

De biologische boeren zijn daarom anderhalve week geleden gestart met een petitie Red de Biokoe. Deze heeft inmiddels al meer dan 11.000 ondertekenaars. De boeren roepen iedereen op om de petitie nu nog snel te tekenen.

Gerben Braakman, biologisch melkveehouder en bestuurslid van Natuurweide: "Het is verbijsterend dat bij de voorgestelde maatregelen de totaal andere werkwijze van biologische bedrijven niet gezien en erkend wordt. Het voelt alsof je moet meebetalen aan een boete voor te hard rijden terwijl je bent uitgerust met een snelheidsbegrenzer."

De actie wordt gevoerd door De Natuurweide, samen met Biohuis en Bionext.
De bioboeren vragen mensen ook om naar hun politieke partij te mailen.

Voor meer informatie: www.biohuis.org
Publicatiedatum: