Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese antibioticadag:

‘Biologische veehouders gebruiken minimaal antibiotica’

Op de Europese 'Antibiotic Awareness Day' (18/11) vraagt BioForum om de biologische veetelers die minimaal antibiotica gebruiken naar waarde te schatten. De wetgeving voor biologische veeteelt laat antibiotica slechts toe voor curatief gebruik en slechts een beperkt aantal keer per jaar. Biologische veetelers slagen er zelfs in om onder dat wettelijke minimum te blijven door in te zetten op preventieve gezondheid en dierenwelzijn. Hun aanpak kan dienen als inspiratie voor de nodige aanpassingen in de gangbare veehouderij.



Zo’n 120 biologische veehouders (jaarrapport biolandbouw 2015) kweken in Vlaanderen varkens, runderen, geiten en kippen voor melk of vlees volgens de principes van de biologische veeteelt en slagen er zo in om hun antibioticagebruik te beperken. Dit beperkte antibioticagebruik is perfect mogelijk omdat de biologische veeteelt sterk inzet op preventieve gezondheidszorg en op optimaal dierenwelzijn: robuuste rassen, biologisch voer dat in teken staat van de gezondheid van het dier in plaats van maximale productie, lichte en ruime stallen en weidegang zijn maar enkele van de toegepaste preventieve maatregelen die zij gebruiken.

Wordt een dier toch ziek, dan zal de boer eerst grijpen naar homeopathische middelen of kruiden. Antibiotica mag enkel toegediend als het echt niet anders kan. Bij het gebruik van geneesmiddelen geldt twee keer de wettelijke wachttermijn, alvorens een biologisch veeteler zijn producten weer als bio mag verkopen.

Enkele getuigenissen:

Raf Francken, biologisch varkenskweker (De Groene Boerderij) bouwde zijn traditionele varkenshouderij in 2003 om tot een biologisch bedrijf waar de varkens de ruimte krijgen om buiten in de wei rond te lopen. Al meer dan 10 jaar werkt hij volledig antibioticavrij. ‘Door aandacht te hebben voor het welzijn van elk dier, kweek ik robuuste en gezonde varkens. Mijn biggen mogen 9 tot 12 weken bij de moeder drinken. Zo schakelen ze daarna zonder problemen én zonder antibiotica over op vast voeder. Ik ga hier bewust zelfs verder dan de 6 weken die de wetgeving voor bio voorschrijft,’ vertelt Francken.



Nils Mouton, biologisch melkveehouder (De Zwaluw) is 98 procent zelfvoorzienend voor voeder en werkt bijna volledig antibioticavrij. "Voor de varkens lukt dat voor de volle 100 procent. Bij de runderen slaag ik daar grotendeels in. Ik streef niet naar hoge melkproductie maar wel naar kwalitatieve biomelk én gezonde koeien. Zo heb je melk met 0,0 residuen en vol goede bacteriën die niet verstoord worden door de antibiotica", aldus Mouton.
Publicatiedatum: