Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boer zoekt boerderij: Terugblik Welcome to the Village

Een maand geleden vond het festival Welcome to the Village plaats in Leeuwarden. Tijdens het festival heeft boer Catrinus met de bezoekers gesprekken gevoerd en tips opgehaald om het 'boer zoekt boerderij' probleem op te lossen (hij wil een biologische boerderij starten). Hoe gaat het nu verder? Catrinus blikt terug op Welcome to the Village en vertelt het vervolg.

Ervaring Welcome to the Village

Voor mij was Welcome to the Village een nieuwe en fantastische ervaring. Er waren zoveel mensen die met mij meedachten over mijn droom en de sfeer op het festival was erg fijn. Wat me opviel in de talloze gesprekken is dat men graag een ander soort boer wil ondersteunen dan het type boer dat er nu is. Ik heb vele aanmoedigingen gekregen om anders te boeren. Hierbij kun je denken aan biologisch boeren, de producten direct verkopen, de verwerking van producten hervormen en het leveren van groene diensten zoals natuurbeheer en weidevogels.

Tips van de bezoekers

Tijdens het festival, en met name tijdens de oploskoffiesessies, heb ik veel tips mogen ontvangen. Ik wil graag iedereen bedanken voor de aanmoedigingen en de tips die zijn gegeven tijdens Welcome to the Village. De tips zijn zeer uiteenlopend en te veel om hier allemaal op te noemen, maar grofweg zijn ze in drie categorieën te verdelen.

  • Een maatschappelijke campagne organiseren door initiatieven te starten als een Boer zoekt boerderijshow. Op die manier kan de aandacht op het probleem worden gevestigd, waardoor het in de maatschappij meer zal leven.
  • Er werd ook vaak voorgesteld om melkveebedrijven te benaderen om een samenwerking voor te stellen.
  • Enkele bezoekers kwamen op het idee een organisatie op te richten die jonge boeren aan bedrijven koppelt. Deze organisatie zou dan jonge boeren kunnen helpen bij het kopen van grond of een boerderij. Het zou kunnen steunen in de crowdfunding van jongere boeren of een samenwerking met bestaande boeren stimuleren.

De nummer één tip!

De tip die mij het meest is bijgebleven is dat ik voor mezelf helder voor ogen moet hebben wat ik precies wil. Met een concreet plan kan ik gericht zoeken naar een boerderij, naar stakeholders die me kunnen helpen en naar het bijbehorende business model. Hiervoor moet ik wel fundamentele vragen beantwoorden als: hoe groot moet mijn bedrijf zijn? Wat wil ik produceren? Hoe ziet mijn afzet eruit? Waar wil ik boeren? Om deze vragen te beantwoorden, heb ik wel even de tijd nodig, omdat ze aan de basis staan van een business case.

Boeren in het buitenland?

De vraag waar ik momenteel mee rondloop is of ik in Nederland of in Frankrijk wil boeren. Mijn vriendin in namelijk een Franse en haar ouders hebben daar een melkveebedrijf. Voor mij is het een hele switch om Nederland voor Frankrijk te verruilen, met name wat cultuur en klimaat betreft. Werken in de hitte ben ik niet gewend. Toch zitten er ook voordelen aan Frankrijk, namelijk ruimte en startmogelijkheden voor jonge boeren zoals mijn vriendin en ik. Wat de keus wordt, kan ik op dit moment nog niet zeggen. Wij weten het zelf namelijk nog niet. Wellicht weet ik meer bij het schrijven van de volgende blog.

Voor meer informatie: www.milkstory.nl
Publicatiedatum: