Tholen - Na een forse uitbreiding in de biologische uienteelt vorig jaar volgde dit jaar een lichte uitbreiding. Toch verwacht Rudie Ensing van OTC-Holland dat deze extra volumes gecompenseerd zullen worden door de lagere opbrengsten. "Het is een stressvol groeiseizoen geweest en de weersinvloeden hebben zich toch laten gelden. Partijen zijn weggevallen door de regen, partijen groeien niet omdat het loof op is en er zijn de nodige structuurproblemen. Het is belangrijk dat we in het voorseizoen vroeg aan de markt zijn, om de minder bewaarbare partijen ook tijdig kwijt te raken. Het plantuienseizoen is inmiddels alweer een tijdje bezig en de vraag loopt ondanks de vakantietijd redelijk door. De kwaliteit van de gele plantuien heeft ons na dit groeiseizoen positief verrast."


Rudie Ensing.

Rudie geeft aan dat inmiddels ook de eerste zaaiuien gerooid zijn. "Als het de komende weken groeizaam weer blijft, zullen de uien hopelijk beter de maat in groeien. De maatsortering 40-60 zal ruimschoots aanwezig zijn, maar als bijvoorbeeld Duitsland, zoals afgelopen jaar, niet aan de markt komt, kan er wel een groter prijsverschil tussen de maatsorteringen ontstaan dan andere jaren", verwacht Rudi. "Biologische rode uien zullen een niche-product blijven. Vorig jaar was het prijsniveau van de rode uien erg goed en dat resulteert dit jaar weer in een areaaluitbreiding, maar de kwaliteit blijft een issue, zeker zolang er geen meeldauwresistente rassen beschikbaar zijn."Terugblik vorig seizoen

Hij vertelt dat ze open op een beter seizoen dan vorig jaar. "Toen begonnen we voortvarend en was de stemming goed, maar gingen er te weinig uien weg in het voorseizoen. In januari liep het seizoen nog niet, waardoor de voorraad begon op te stropen. Gelukkig bleef de prijs nog acceptabel, omdat de goede prijs voor de gangbare uien zorgden voor een bodem in de markt. Maar de partijen die we eigenlijk vroeg wilden verkopen, bleven ons voor de voeten lopen. Door kiemproblemen stapten afnemers toch redelijk vlot over op de importuien. Uiteindelijk zijn toen veel bio-uien als gangbaar verkocht of naar de industrie gegaan."De bio-uien van OTC vinden hun weg door heel Europa. "Het Verenigd Koninkrijk en Scandinaviƫ zijn belangrijke bestemmingen, maar ook beleveren we onder andere Duitse en Nederlandse supermarkten. Dankzij ons netwerk van telers en leveranciers staat OTC garant voor continue leveringen van gecertificeerde biologische kwaliteitsuien", besluit Rudie.

Voor meer informatie:

Rudie Ensing
OTC Holland
Tel: +31 (0) 320 289 035
Rudie@otcholland.com
www.otcholland.com