Eco-vriendelijke wijn smaakt lekkerder dan reguliere wijn, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de UCLA (Amerika). In het onderzoek lag de focus op wijnen die gemaakt zijn van druiven van biologische en biologisch-dynamische boerderijen, maar er is geen gecertificeerde biologische wijn in het onderzoek betrokken. De herkomst van de druiven van diverse wijnen is dus wel biologisch, maar de wijnen zijn niet volgens de bio-werkwijze geproduceerd.
De studie bekeek de scores, reviews en beoordelingen van meer dan 74.000 Californische wijnen in serieuze wijnbladen als Wine Advocate, Wine Enthusiast en Wine Spectator. Eco-gecertificeerde wijnen scoren gemiddeld 4,1 punt hoger (op een schaal van 0 tot 100).
"De conclusie is dat, hoe we er ook naar kijken, we zien dat de biologische en biologisch-dynamische landbouw kleine maar significant positieve effecten heeft op de kwaliteit van de wijn", zegt Magali Delmas, milieu-econoom bij UCLA.
Delmas hoopt dat het onderzoek wijnboeren zal inspireren om meer te pronken met hun eco-certificeringen. En dat het nog veel meer wijngaarden zal stimuleren om milieuvriendelijker te gaan werken. Slechts 1 procent van de wijnen in de studie is eco-gecertificeerd. En twee derde van de eco-gecertificeerde Californische wijnhuizen zetten geen eco-labels op de flessen vanwege de algemene aanname dat milieukeur-wijnen van mindere kwaliteit zouden zijn.
Klik hier voor meer informatie.
Abonneren
Vacatures
Nieuw onderzoek UCLA:
"Eco-vriendelijke wijn smaakt lekkerder"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-19 Domein Hof te Dieren in 'Langs de IJssel' met Huub Stapel
- 2023-09-15 Best of Both Worlds: Deense klassieker met Nederlandse twist
- 2023-09-14 Yogi Tea vanaf oktober ook in het supermarktschap
- 2023-09-08 Meer statiegeldapparaten nodig, inzameling 'ronduit teleurstellend'
- 2023-09-07 "Overwegen serieus om deze smaak aan ons assortiment toe te voegen"
- 2023-09-05 Standard Investment neemt Spaanse producent Drink6 over
- 2023-09-01 Nieuwe eisen voor wijnetiketten
- 2023-08-29 Neleman sluit winkels in Amsterdam en Utrecht
- 2023-07-21 "Dit merk laat zien welke impact het verbreken van neokoloniale ketenen kan hebben"
- 2023-07-20 Deense biologische 'sparkling tea' maakt entree in Nederland en België
- 2023-07-17 "De Amerikaanse markt wordt steeds belangrijker voor ons"
- 2023-07-14 Grote belangstelling voor failliete stadsbrouwerij De Leckere
- 2023-07-14 Nieuwe Bio Goud wordt op traditionele wijze gebrouwen
- 2023-07-12 "Nederlanders drinken vaker alcoholvrij, biologisch en uit Europa"
- 2023-07-06 Nieuwe bio-koffiesmaak: De Doorzetter
- 2023-07-04 Tijdwinst dankzij premixed bio-cocktails
- 2023-07-03 Odin diksappen terug van weggeweest
- 2023-07-03 Wat is het geluid van Neleman?
- 2023-06-29 Colruyt Group start met Belgische biologische wijnbouw
- 2023-06-27 Nieuwe biologische ready to drink sparkling frisdrank