Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Phytophthora-uitbraak vraagt om resistente rassen

Meerjarig veredelingsproject Bioimpuls gaat strijd aan tegen phytophthora

Tholen - De biologische aardappelteelt heeft het zwaar te verduren met de recente phytophthora-uitbraak in met name Midden-Nederland. Door aanhoudende regenval waren veel telers genoodzaakt om hun percelen met de besmette aardappelen te branden. In het meerjarige Bioimpuls project, een door het Louis Bolk instituut en Wageningen UR gecoördineerd veredelingsproject, zoeken zes commerciële kweekbedrijven en twaalf boerenkwekers naar duurzame oplossingen tegen de ziekte. "Het is bemoedigend om te zien dat er al selecties onderweg zijn met meerdere resistentiegenen", vindt Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut.



Bioimpuls project

"Veredeling op phytophthora-resistente rassen is echt een must voor de bio-sector", stelt Edith. "Het Bioimpuls project, dat onder het Groene Veredelingsprogramma valt, werkt daar hard aan. Dit project is in 2009 van start gegaan en heeft een looptijd van tien jaar. Dat is echt uitzonderlijk, want soortgelijk onderzoek heeft meestal een looptijd van drie à vier jaar." Begin deze week kwamen alle partners uit het project die specifiek inzetten op resistente rassen bijeen op het selectieveld in Kraggenburg (NOP) om de voortgang van de veredelingsprocessen kritisch te bekijken.

Nieuwe combinaties

"We proberen phytophthora steeds een stapje voor te zijn. Door verschillende phytophthora-resistente bronnen te selecteren en te combineren, wordt ervoor gezorgd dat de ziekte nieuwe resistenties steeds moeilijker kan doorbreken. Daarvoor moet wel voortdurend gezocht worden naar nieuwe combinaties. Dat verloopt vooralsnog goed. Inmiddels zijn er al zeven resistente rassen op de markt via Agrico, Plantera, Den Hartigh, Danespo en Niek Vos.



Veeleisende markt

"Let wel: aardappelrassen moeten aan ongelofelijk veel eisen voldoen. Als de opbrengst of de sortering tegenvalt of de aardappel niet mooi oogt, dan is de markt nog altijd terughoudend. Daarom was het bemoedigend om te zien dat er al selecties onderweg zijn met meerdere resistentiegenen die ook mooi ogen", besluit Edith.

Voor meer informatie:

Edith Lammerts van Bueren
Louis Bolk Instituut
Hoofdstraat 24
3972 LA Driebergen
T: 0343-523860
[email protected]