Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: 60% bio-export bestaat uit groenten en fruit

Een onderzoek over over de Spaanse biologische landbouw voor wat betreft de marktwaarde, uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu (Magrama), stelt dat in 2014, de uitvoer van biologische producten 724 miljoen euro bedroeg; een stijging van 7,8 procent ten opzichte van 2013 en 23 procent ten opzichte van 2012. Hiervan bestond 60 procent uit fruit, groenten en peulvruchten. De structuur van de export is gelijk gebleven met die van 2013, hoewel er sprake is van productiviteitsgroei bij groenten en fruit. Meer dan 90 procent van de buitenlandse verkoop betreft producten van plantaardige oorsprong.

De uitvoer naar het buitenland is bijna volledig gericht op de Europese Unie, onder andere naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Zweden en Nederland. Niet-Europese landen (voornamelijk de Verenigde Staten, Mexico, China, Zuid Korea en Australië) heeft slechts een gering aandeel (minder dan 10 procent van het totaal): voornamelijk wijn, olie en ingeblikte groenten.

Invoer van biologische producten
De import, die de afgelopen jaren eveneens is gestegen, bedroeg in 2014 365 miljoen euro (+ 22,5 procent ten opzichte van 2013). De toename van de invoer in 2014 is relevant, volgens de studie, niet alleen vanwege zijn grootte, maar eveneens vanwege de stijgende populariteit van gespecialiseerde productlijnen van verpakte biologische producten met een hoge toegevoegde waarde. Deze producten zijn bestemd voor die consumenten die de meeste waarde hechten aan de gezondheidscomponent van biologische producten en worden verkocht via gespecialiseerde distributieketens.

Ten aanzien van de landen van herkomst, is de meeste invoer afkomstig uit de EU (Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië) en een klein deel uit de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, India of Indonesië.
Publicatiedatum: