Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijdelijke verruiming meststoffenbeleid voor getroffen boeren

Veel boeren hebben te kampen met problemen als gevolg van de extreme regenval in mei en juni. Gewassen lopen achter in groei of verrotten door het vele water. Ook hebben extreme hagelbuien veel gewassen beschadigd. De beschikbare stikstof in de grond is afgenomen door afspoeling, zodat de plant het erg moeilijk heeft om zich te herstellen.
 
Op verzoek van Biohuis en Bionext heeft Skal aangegeven dat ze voor 2016 de eis van minimaal 65 procent A-meststoffen wil loslaten voor getroffen landbouwers. Een getroffen bedrijf mag alleen afwijken van de voor 2016 vastgestelde 65 procent A-meststoffen als hij hiervoor een ontheffing aanvraagt. De ontheffingsaanvraag loopt via het klantgebied van Skal en kan alleen digitaal aangevraagd worden. Bijlagen bij de aanvraag stuurt het bedrijf per mail met verwijzing naar het ingediende ontheffingsverzoek. Het bedrijf moet aantonen dat het oorspronkelijke bemestingsplan 2016 voldoet aan de vastgestelde norm van 65 procent A-meststoffen. De meststoffen die aanvullend op dit oorspronkelijke bemestingsplan worden gebruikt, mogen B-meststoffen zijn. C-meststoffen zijn niet toegestaan.

Aandachtspunt
Wanneer een getroffen bedrijf nog een openstaande afwijking heeft op het onjuist gebruik van meststoffen, dan kan het bedrijf deze afwijking niet sluiten in 2016. Skal zal dit inspectieonderdeel dan in 2017 opnieuw beoordelen.

Bron: Skal
Publicatiedatum: