Susanne Hovmand-Simonsen beheert Knuthenlund in het Deense Stokkemarke en heeft de grootste omschakeling van conventionele naar biologische teelt in de Deense geschiedenis gemaakt. Een jaar nadat zij het bedrijf overnam in 2006, wist Hovmand-Simonsen investeerders te overtuigen de omschakeling naar bio te ondersteunen.
"Veel consumenten weten niet hoe voedingsmiddelen geproduceerd worden en wat de gevolgen voor het milieu, de drinkwaterkwaliteit, dierenwelzijn en de volksgezondheid zijn", legt Hovmand-Simonsen uit. "De consument proeft geen verschil in kwaliteit meer. Alle producten, die zij kopen zijn in plastic verpakt en alle verantwoordelijkheid voor de voedselkeuzes wordt uit handen gegeven aan grote retailketens. Hierdoor wordt slechts een beperkt aanbod aan levensmiddelen geconsumeerd, waarvan het overgrote deel bewerkt is."
Het 940 hectare tellende areaal van Knuthenlund werd gereed gemaakt voor de biologische teelt en dat was nog maar het begin. Het bedrijf heeft zijn focus op biologische landbouw en veehouderij sindsdien voortdurend uitgebreid. "Na een aantal jaren beseften we dat we een stap verder moesten gaan door het bewerken van biologische voedingsmiddelen. We zijn overgegaan op een holistische benadering van de natuur, dieren en voedselproductie om kwaliteitsproducten te produceren, die zowel gezond als smakelijk zijn."
Het resultaat is dat de Deense consument nu kan genieten van lokale producten, die door Knuthenlund opnieuw op de markt geïntroduceerd zijn.
Klik hier voor het volledige artikel.