Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zaterdagmorgen heb je dan ineens niets te doen"

Milde vogelgriep: ruiming 16.000 biologische en 32.000 Freiland hennen

De vogelgriep bij het pluimveebedrijf van Rimer en Sjieuwke Dijkstra in Hiaure is vermoedelijk een milde vorm van het type H7. De ontdekking volgde op een test die de pluimveehouder zelf liet uitvoeren. Dijkstra vermoedde geen vogelgriep, maar dacht aan bronchitis. De Dijkstra's hebben twee stallen, één biologisch en één Freiland. In 2010 was de legbatterijstal omgeschakeld naar biologisch. Eind 2016 zal de Freilandstal ook omschakelen naar biologisch. Na de eerste positieve uitslag zijn woensdagavond de GD en Nederlandse Voedsel- en Warendienst (NVWA) langs geweest om opnieuw monsters van alle kippen te nemen. Donderdagmiddag om drie uur bevestigde de NVWA de resultaten: De Freilandhennen hadden vogelgriep en de Bio-hennen waren nog gezond. Toch volgde de ruiming van alle 48.000 kippen. In dezelfde middag kwam het gehele vogelgriepdraaiboek op gang. Vrijdagavond was iedereen weer vertrokken en werd het ineens heel stil.

Rimer Dijkstra: "Zaterdagmorgen heb je dan ineens niets te doen. We mogen de stal twee weken niet in. Daarna volgt nog een heel protocol van schoonmaken en ontsmetten voor je weer kunt opstarten. De nieuwe biologische koppel voor de om te schakelen Freiland-stal komt eind oktober. Het is afwachten wanneer we de andere stal weer kunnen vullen."


Bij ruiming van alle kippen gaan ook de voorraden van eieren mee de container in. Foto: Marcel van Kammen.

Rimer Dijkstra: "In ons geval is de bedrijfsschade vooral de vervolgschade bij de gezonde bio-koppel. Die was net enkele weken geleden vol aan de leg. Nu is deze hele koppel verloren gegaan. De dagwaarde en de eiervoorraad is wel goed getaxeerd maar de vervolgschade is vooral dat wij niet zo snel weer een nieuwe koppel bio-hennen kunnen krijgen. Je mist dan zomaar extra maanden omzet."

Telefoontje van de Staatssecretaris

Dijkstra kreeg nog een telefoontje van het ministerie: "Ik heb Staatssecretaris Van Dam persoonlijk gesproken. We hebben alle waardering waarmee de NVWA medewerkers en de ruimers hun werk hebben gedaan. De enige vertraging kwam doordat vrachtwagens moeilijk langs Leeuwarden kwamen door de Open Dag van de vliegbasis. Ik heb het probleem van de beperkte beschikbaarheid van biologische hennen en onze hogere kosten ook nog even bij hem genoemd."
Publicatiedatum: