"In Nederland, België en Duitsland is de witlof een echte kookgroente en ligt de consumptie in de winter hoger, maar in andere exportlanden wordt de witlof meer als salade geconsumeerd en daardoor is de markt minder afhankelijk van het weer. Andere jaren kon de vraag bij mooi weer nog weleens inzakken, maar daar is dit jaar opvallend genoeg geen sprake van", vertelt Gert-Jan.

Van Raaij levert alleen biologische witlof. "De vraag naar bio-witlof neemt toe, maar in kleine stapjes. De bio-witlof heeft maar een klein aandeel op de totale witlofmarkt. De vraag naar gangbare witlof neemt harder af dan de vraag naar biologische witlof stijgt, dus over het geheel genomen is er sprake van een iets afnemende vraag op de witlofmarkt", vertelt Gert-Jan.
Volgens de teler is de biologische witlofteelt niet eenvoudig. "We hebben te maken met alle ziektes die ook in de gangbare teelt voorkomen, dus het teeltrisico is heel groot", vertelt Gert-Jan. Uniek aan zijn trekkerij is dat het opzetten van de wortels en de oogst in één ruimte gebeuren, waardoor het geluid tot een minimum beperkt blijft omdat de heftruck is verbannen en de robots geluidloos zijn.

Gert-Jan van Raaij
Van Raaij Eko
Sint-hubbertseweg 28
5443 ND Haps
info@vanraaijwitlof.eu
www.vanraaijwitlof.eu