Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rolo Leyton, Tropical Organic Growers:

"Ruimte voor biologische bananenteelt beperkt in Mexico"

In tegenstelling tot de teelt van conventionele bananen, die onder relatief makkelijke omstandigheden kan plaatsvinden, vereist de teelt van biologische bananen zeer specifieke omstandigheden, waardoor slechts weinig regio's hiervoor geschikt zijn. Colima, in Mexico, is één van de regio's die over het juiste microklimaat beschikt. Het bedrijf Tropical Organic Growers legt zich hier volledig toe op de teelt en export van biologische fruitsoorten, met name bananen.Biologische bananen

"Bananen kennen een grote behoefte aan water, van zo'n 3.000 mm per jaar, hetgeen in tropische streken geen probleem oplevert. De teelt van biologische bananen is in deze streken echter onmogelijk vanwege het voorkomen van de schimmel Black Sigatoka, die zeer goed gedijt onder dergelijke natte omstandigheden. Biologische bestrijding is in dit type klimaat niet mogelijk. Voor de biologische teelt moet gezocht worden naar regio's die minder vochtig zijn en minder neerslag kennen, maar waar een grote toevoer van rivierwater is", legt Rolo Leyton, de directeur van Tropical Organic Growers, uit.

De kosten die de biologische teelt met zich meebrengt, zijn eveneens hoger. "De kosten zijn bijna tweemaal zo hoog, omdat alle materialen die wij kopen van biologische oorsprong zijn en deze zijn doorgaans duurder."

De teler legt uit dat de vraag naar biologische bananen goed is. In tegenstelling tot overige biologische fruitsoorten, zoals blauwe bessen, die veelal tot driemaal duurder zijn dan conventionele bessen, zijn biologische bananen maar tweemaal zo duur als conventionele bananen. Volgens Rolo zijn biologische bananen een goede keuze voor de bewuste consument vanwege hun gunstige prijs. Hij verwacht dat de vraag de komende jaren verder zal aantrekken, waarbij het nog maar de vraag is of de aanvoer deze bij zal kunnen benen. Het areaal voor biologische bananenteelt bedraagt wereldwijd maar 50.000 hectare, het areaal voor conventionele bananen daarentegen beslaat meer dan 5 miljoen hectare.Om deze reden zijn biologische bananen een nicheproduct dat niet in staat is om de aanvoer van conventionele bananen te vervangen, mocht deze teruglopen. "In de Verenigde Staten, bedraagt de aanvoer van biologische bananen 5%. Stel je voor dat de aanvoer van conventionele bananen met 10% zou dalen, dit is ruim het dubbele van de totale aanvoer van biologische bananen. Het zou onmogelijk zijn dit tekort te compenseren", legt de Tropical Growers directeur uit.

Bananen kunnen jaarrond geteeld worden, wat een groot voordeel is. In Mexico is de productie is echter groter in de tweede helft van het jaar, 60%, dan gedurende de eerste helft van het jaar, 40%. Op het Zuidelijk halfrond doet zich een tegenovergestelde situatie voor."Wereldwijd bedraagt het aandeel bananen binnen de categorie exoten zo'n 75% tot 80%. Ananas komt op de tweede plaats met een aandeel van 10%, gevolgd door mango en papaja. Mexico is een grote exporteur van mango's en papaja's. Costa Rica is een grote ananasproducent. Bananen zijn een belangrijk gewas in Mexico, waar het bananenareaal zo'n 80.000 hectare beslaat. In het verleden was de teelt voornamelijk gericht op de binnenlandse markt. De laatste tien jaar, is de export echter fors toegenomen. We denken dat Mexico nog veel mogelijkheden heeft op de bananenmarkt, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de VS. Het aandeel Mexicaanse papaja's in de Verenigde Staten is 60%, dat van mango's 40%. Het aandeel Mexicaanse bananen in de VS bedraagt momenteel 2% tot 3%."

Tropical Organic Growers

Tropical Organic Growers werd in 2014 opgericht en wijdt zich aan de teelt en export van biologische exotische fruitsoorten, met name bananen. "Het was een interessante kans om een internationaal georiënteerd bedrijf op te richten in Mexico. Het bedrijf richt zich met name op de Amerikaanse markt, en in mindere mate op Europa en Azië.

Rolo legt uit dat men professionals uit de sector heeft ingehuurd, alvorens met de teelt te starten in Colima. Deze streek in Mexico beschikt over de juiste klimatologische omstandigheden, een goede bodem en de juiste infrastructuur. Bovendien bevindt het zich dichtbij Manzanillo, één van de grootste havens aan de Stille Oceaan en is er een goed wegennet naar de Verenigde Staten en de Atlantische kust."Ons bedrijf startte met 150 hectare, bij wijze van experiment. We waren zeer blij met de resultaten die we het eerste jaar behaalden en bleven investeren. Momenteel beschikken we over 250 hectare en zijn van plan dit jaar nog eens 250 aan te kopen. Ons doel is om de komende 4 tot 5 jaar een areaal van 1.500 hectare te bereiken. We willen een groot bedrijf worden dat gespecialiseerd is in biologische producten", vertelt Rolo.

"We exporteren naar de Verenigde Staten. Nu we verder uitbreiden, willen we ons meer op andere markten gaan richten, zoals Europa. Ik verwacht dat we volgend jaar zullen starten met de export naar Europa. De Europese markt biedt interessante kansen voor ons", besluit Rolo.

Voor meer informatie:

Andro Loza | Sales and Logistics
Tropical Organic Growers
Mexico
T: +52 (55) 6586 3746 Ext. 1016
M: +52 1 (55) 59098367
[email protected]
www.togrowers.com
Publicatiedatum: