Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zal deze week in Brussel waarschijnlijk voor hernieuwde toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat stemmen. Een motie in de Tweede Kamer om dat te voorkomen haalde dinsdag 17 mei geen meerderheid. Voedselwaakhond foodwatch vindt het besluit onbegrijpelijk en stelt dat Nederland hiermee het Europese voorzorgsbeginsel, dat de gezondheid van consumenten moet beschermen, ondermijnt. Met dit besluit worden de financiƫle belangen van grote chemiebedrijven die glyfosaat produceren boven de volksgezondheid gesteld, aldus foodwatch.

Onderzoek naar veiligheid nog niet afgerond

Staatssecretaris Van Dam wil het gebruik van glyfosaat al toestaan terwijl het Europees Chemicaliƫnagentschap (ECHA) nog bezig is met haar onderzoek naar de veiligheid van het middel. De uitslagen van dit onderzoek worden echter pas in 2017 verwacht terwijl de huidige Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat komende maand afloopt. Van Dam wil glyfosaat daarom in elk geval toestaan tot de resultaten van ECHA binnen zijn. Indien uit het onderzoek blijkt dat het landbouwgif risico's met zich meebrengt voor de volksgezondheid wil Van Dam de mogelijkheid hebben om de vergunning alsnog in te trekken.

Volgens foodwatch is dit de wereld op zijn kop en in strijd met het voorzorgsbeginsel. Mogelijk schadelijke stoffen als glyfosaat mogen in Europa niet toegelaten worden zolang er twijfel bestaat over de veiligheid ervan. Met het aanvragen van het onderzoek bij ECHA erkennen Europese leiders dat zij twijfelen aan de veiligheid van glyfosaat. foodwatch vindt daarom dat Nederland en andere Europese lidstaten het voorzorgsbeginsel moeten respecteren en de resultaten moeten afwachten. Tot die tijd dienen zij in het belang van de gezondheid van de consument juist tegen hernieuwde toelating te stemmen. Met het besluit om glyfosaat voorlopig goed te keuren voordat er zekerheid is over de veiligheid ondermijnt staatssecretaris Van Dam het voorzorgsbeginsel en worden consumenten onnodig blootgesteld aan mogelijke gezondheidsrisico's.

Honderdduizenden ondertekenen oproep tegen glyfosaat

foodwatch roept Europese leiders al geruime tijd op om het voorzorgsbeginsel te respecteren en glyfosaat niet toe te laten in Europa zolang de veiligheid ervan niet is vastgesteld. Een petitie met deze oproep is inmiddels door 135.000 mensen ondertekend. Een Europese petitie specifiek gericht aan staatssecretaris Van Dam om deze week namens Nederland tegen hernieuwde toelating van glyfosaat te stemmen is al door meer dan 220.000 mensen ondertekend.

Voor meer informatie: www.foodwatch.nl