Blijft biologische certificering voor containerteelt in VS mogelijk?

Een groep bundelt de krachten om de Coalition for Sustainable Organics te vormen. Deze coalitie is een groep telers die zich inzet voor de handhaving van de huidige hoge normen van de USDA voor de certificatie van biologische producten. Middels de coalitie hebben grote en kleine 'containertelers' zich verenigd om voor iedereen de toegang tot biologische producten te verzekeren. De coalitie dringt aan bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de raad voor nationale biologische normen van de VS (NOSB) om het langdurige USDA beleid voor certificatie van deze teeltmethoden te handhaven. Ze geloven dat door een wijziging van de huidige normen de producten van duizenden 'containertelers' niet biologisch gecertificeerd kunnen worden. Een stap waardoor mogelijk vele succesvolle telers zonder werk komen te zitten en de hoeveelheid beschikbare biologische producten beperkt wordt, net wanneer de vraag stijgt.

De coalitie is gevormd om de inspanningen tegen te gaan van een selecte groep van telers, die pleiten voor een wijziging van de huidige normen zodat 'container-teelt' niet langer als biologische teelt wordt gezien. "Deze grondgebonden telers beweren ten onrechte dat niet in de grond geteelde planten niet biologisch zijn. In werkelijkheid wordt momenteel biologische teelt bepaald door de wijze waarop planten worden gevoed en beschermd tegen ziekten en plagen", zegt Frankel uitvoerend directeur van de Coalition for Sustainable Organics.

"Dit is niet een probleem dat op beleidsniveau moet worden bepaald. Als een teler voldoet aan de USDA-normen voor biologische certificering, waaraan onze telers voldoen, moeten ze in staat gesteld worden om hun biologische producten op de markt te zetten ongeacht het biologische groeimedium."

Redenen om de huidige normen te handhaven
De coalitie is van mening dat er drie belangrijke redenen zijn om de huidige biologische certificering normen te handhaven:

  • 'Containerteelt' is duurzaam en behoeft weinig natuurlijke hulpbronnen. Het waterverbruik kan met maximaal 90 % gereduceerd worden ten opzichte van vollegrondsteelt. Daarnaast ligt de opbrengst per oppervlakte eenheid tot 10 keer hoger ten opzichte van volle grondteelt. Bovendien reduceert 'container'-teelt de bodemerosie en het wegspoelen van voedingsstoffen waardoor milieuvervuiling wordt teruggedrongen.
  • In feite zijn 'containertelers' al meer dan 25 jaar gecertificeerd om te telen en hun biologische producten op de markt te zetten. Daarnaast worden deze teeltsystemen al meer dan 2.000 jaar gebruikt.
  • Het handhaven van de huidige normen voor de certificatie van biologische 'container-teelt' is verstandig vanuit een milieuoogpunt. Na een uitgebreide evaluatie in 2010 koos de USDA via de NOP ervoor de normen voor de certificering van biologische producten te handhaven- en bevestigde dat biologische producten kunnen worden geteeld door middel van gecontaineriseerde methoden.

"Met de groeiende wereldbevolking moeten telers innovatieve, verantwoordelijke methoden voor het telen van meer groenten en fruit met minder middelen op sporen en bevorderen. 'Containerteelt' opent een betrouwbare productie mogelijkheid voor lokale en stedelijke landbouw als hulpmiddel voor het behoud en bescherming van ons milieu voor toekomstige generaties."


Biologische slateler Pete Overgaag van Hollandia Produce in Carpinteria en Keith Kandt vertegenwoordigde de Coalition for Sustainable Organics op de Indoor Ag-con in Las Vegas vorige maand.

Voor meer informatie: www.coalitionforsustainbleorganics.org.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.