Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio Austria spoort telers aan om meer peulvruchten te telen

Peulvruchten zijn waardevolle proteïne-leveranciers en zouden vanwege hun positieve eigenschappen en gezondheidsvoordelen ten opzichte van eiwitleverancier vlees eigenlijk een veel belangrijkere rol in de landbouw moeten spelen dan ze daadwerkelijk doen.

In werkelijkheid worden peulvruchten vaak onderschat, hoewel ze voor de landbouwsector en het voeden van de wereldbevolking van essentieel belang zijn. De Verenigde Naties geven nu een signaal af voor erwten, bonen et cetera en riepen het jaar 2016 uit tot het internationale jaar van de peulvrucht.

Vooral de biologische landbouw, waarvoor de vruchtbaarheid van de grond noodzakelijk is, waardeert de peulvruchten. In deze landbouwsector voorzien luzern, klaver en andere leguminosen (peulvruchtdragende planten) de grond van stikstof en dragen daarmee bij aan het behoud van de bodemkwaliteit. "Zonder de positieve eigenschappen van de leguminosen zou een functionerende biologische landbouwsector niet mogelijk zijn. We hebben de stikstof fixerende leguminosen nodig om onze grond vruchtbaar te houden. Wat elders door het gebruik van synthetisch geproduceerde bemestingsmiddelen bereikt wordt, wordt in de biologische landbouw op natuurlijke wijze gedaan door leguminosen. Daarom raadt Bio Austria een leguminosenaandeel van minstens 20 procent aan tijdens de vruchtwisseling", aldus Gertraud Grabmann, voorzitter van Bio Austria.

Over het algemeen zou een toename van de teelt van peulvruchten in Oostenrijk wenselijk zijn. Aan de ene kant zou hierdoor de structuur en het humusgehalte van de grond verbeterd worden. Aan de andere kant zou hierdoor ook de zelfvoorzieningsgraad bij eiwitrijke diervoeders vergroot worden. Dalende importcijfers van eiwitplanten zouden wederom een positieve uitwerking op de klimaatbalans hebben.

Gertraud Grabmann ziet ook bij de bio-bedrijven nog voldoende potentieel om meer peulvruchten te telen. "Met bijscholingsbijeenkomsten en speciaal advies willen we onze Bio Austria-telers ertoe aansporen om met onze ondersteuning deze weg in te slaan." Voor de voedingssoevereiniteit zou echter niet alleen een stijging van de teelt in Oostenrijk, maar ook een stijging van de mondiale teelt wenselijk zijn. Peulvruchten zijn in de zuidelijke landen één van de belangrijkste eiwitleveranciers – eiwitten uit melk kosten ongeveer vijf keer zo veel. Voor peulvruchten krijgt men betere prijzen dan voor graan (bij een kleinere oogst), waardoor ze bij kunnen dragen aan een hoger inkomen van kleine telers. Bovendien zou een afwisselende vruchtwisseling positieve uitwerkingen hebben op de vruchtbaarheid van de grond, de bestrijding van ongedierte en plantenziektes en het dreigende bodemverlies door erosie. Dit zou de inzet van dure gewasbeschermings- en bemestingsmiddelen verminderen. In combinatie met een verminderde export van leguminosen zou dat een wezenlijke bijdrage zijn aan de wereldwijde voedselvoorziening.

"Gezien de actuele mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en de afname van vruchtbare grond is een ecologisering van de landbouw van essentieel belang. De leguminosenteelt is een belangrijke stap in de goede richting. Daarom moet men maatregelen ter bevordering van de teelt steunen. Dat moet niet alleen in het internationale jaar van de peulvrucht gebeuren, maar ook daarna", aldus Gertraud Grabmann.

Voor verdere informatie:

Bio Austria
Markus Leithner MSc.
markus.leithner@bio-austria.at
T: +43 1 403 70 50-214
M: +43 676 842 214 214
Theresianumgasse 11,
A-1040 Wenen
Publicatiedatum: