Volgende referendum over TTIP en CETA?

Woensdag 6 april heeft Nederland voor het eerst kennis kunnen maken met een door burgers aangevraagd nationaal referendum. Wat de initiatiefnemers van het Platform TTIP Referendum betreft, blijft het hier niet bij: zij zijn gestart met de voorbereiding van een nationaal referendum over het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP en de Canadese variant, CETA. Als de regering niet tekent of het parlement dit verdrag zelf al wegstemt, kan een referendum natuurlijk voorkomen worden.

Het Platform TTIP Referendum, een initiatief van Meer Democratie, Milieudefensie, foodwatch en het Transnational Institute, is gestart met een petitie op www.ttip-referendum.nl die al door 67.000 Nederlanders is getekend. Hierin vragen zij om een referendum over het eindresultaat van de TTIP- en CETA-onderhandelingen.

"Via deze petitie oefenen wij druk uit op de regering en bouwen we een coalitie op om straks het referendum daadwerkelijk georganiseerd te krijgen", aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie.

Bedreiging voor democratie

"Het volgende referendum gaat wat ons betreft over CETA en TTIP. Dit zijn verdragen die verregaande gevolgen hebben voor Nederlandse burgers, terwijl er in grote beslotenheid over onderhandeld wordt. De verdragen zijn allesbehalve goed voor de democratie. Daarom moet de kiezer het laatste woord hebben", aldus Niesco.

CETA het eerst aan de beurt

De onderhandelingen over TTIP lopen nog, maar CETA is al afgerond en zal komend jaar worden voorgelegd aan de lidstaten. Dan moeten de Tweede en Eerste Kamer zich nog over het verdrag buigen. Mochten zij zo onverstandig zijn voor te stemmen, dan is CETA de eerste kandidaat voor een referendum.

Niesco: "Daarom moet er wat ons betreft ook gewacht worden met de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag. Het Oekraïne-referendum leert ons dat je niet zomaar kunt beginnen met het uitvoeren van afspraken als de bevolking nog niet gesproken heeft. Als CETA in werking treedt, dan kunnen Amerikaanse bedrijven via Canada alvast procedures voeren tegen Europese overheden en miljardenclaims doen."

Voor meer informatie: www.ttip-referendum.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven