Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Workshop Bio-beurs - Zaadvaste groenterassen: proceskwaliteit in de biologische landbouw

Zaadvaste rassen terug in het schap

Sinds hybride rassen – met hoge opbrengsten en grote uniformiteit – hun intrede deden, is de aandacht voor zaadvaste rassen sterk afgenomen. Daarmee gaat veel diversiteit verloren, vindt René Groenen van De Groenen Hof: "Mijn ideaal is dat telers hun eigen zaad winnen en doorontwikkelen. Zo ontstaan groenten met meer eigenheid en een betere voedingskwaliteit."

Tijdens de workshop 'Zaadvaste groenterassen: proceskwaliteit in de biologische landbouw' gaat René Groenen vanuit zijn ervaring als veredelaar en tuinder dieper in op zijn keuze voor zaadvaste rassen en het belang van proceskwaliteit voor de biologische landbouw (woensdag 20 januari, 12:45-13:45 uur, Meerhal D).



René Groenen is lid-veredelaar bij Kultursaat e.V. In de voorbije 20 jaar hebben de veredelaars van Kultursaat e.V. vanuit biologisch-dynamische principes meer dan 70 nieuwe zaadvaste groenterassen ontwikkeld voor de professionele teelt. Daarnaast houden ze nog eens zo'n 20 rassen in stand. Bingenheimer Saatgut AG staat in voor de vermeerdering, kwaliteitsopvolging en vermarkting van de zaden van deze groenterassen. De rassen zijn niet alleen zaadvast, ze zijn bovendien vrij van kwekersrecht, waarmee Kultursaat en Bingenheimer Saatgut de open-source gedachte volgen en tuinders willen aanmoedigen om zelf zaden te selecteren en zo bij te dragen aan meer diversiteit in groenten.



Enkele jaren geleden startten enkele partners het project 'Divers en dichtbij'. Daarmee slaan Estafette Odin, Louis Bolk Instituut, De Groenen Hof, GAOS en Maatschap Vos de handen in elkaar om smaakvolle zaadvaste groente- en graanrassen terug zichtbaar in het schap te plaatsen en hierover in dialoog te gaan met alle schakels in de keten, van tuinder tot consument. Merle Koomans van Estafette Odin en Edwin Nuijten van het Louis Bolk Instituut zoomen tijdens de workshop samen met René in op het project 'Divers en dichtbij' en het belang van partnerschap doorheen de keten om zaadvaste rassen bij de consument te krijgen.
De initiatiefnemers gaan hierover graag ook met u in dialoog. U bent van harte welkom tijdens de workshop op de Bio-beurs.

Ze ontmoeten u ook graag op de stand van Bingenheimer Saatgut, stand E 198, op de stand van Louis Bolk Instituut, stand F 225 en op de stand van Estafette Odin, stand K 312.
Publicatiedatum: