Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkoopt merk Zuiver Zuivel

"Volumes in biologisch-dynamisch te klein voor FrieslandCampina"

Tholen - In Biojournaal werd gisterenmiddag al gemeld dat FrieslandCampina de productie bij bedrijfsonderdeel Ecomel gaat herstructureren. Jan-Willem ter Avest, woordvoerder FrieslandCampina,geeft als verklaring voor deze stap dat de volumes in biologisch-dynamisch te klein en te complex zijn voor FrieslandCampina. FrieslandCampina gaat de productie van biologische zuivel, waaronder het merk 'Campina Boer en Land', in zijn vestiging in Maasdam concentreren en sluit medio 2016 de kleinschalige vestiging in Limmen. Door de sluiting komen de 26 vaste en de 4 tijdelijke arbeidsplaatsen te vervallen. In Nederland blijft FrieslandCampina zijn biologische producten onder het merk Campina verkopen.

Weerribben Zuivel neemt het merk Zuiver Zuivel over. Onder de handelsnaam Ecomel blijft FrieslandCampina biologische boter en room aan voedselverwerkende bedrijven verkopen. Deze maatregelen ondersteunen de groeiplannen van FrieslandCampina in biologische zuivel en hebben geen gevolgen voor de 122 biologische en 11 biologisch-dynamische melkveehouders die lid zijn van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.

Jan-Willem ter Avest reageert als volgt: "Het belangrijkste is dat wij als FrieslandCampina biologische zuivelproducten blijven produceren en daar toekomst in zien. De producten onder het merk Campina zullen we in Maasdam gaan produceren. Hier hebben we de beschikking over een moderne grote productielocatie en een nieuwe distributiecentrum. De oude locatie in Limmen is qua capaciteit niet meer toereikend."

FrieslandCampina zal zich na de sluiting van de productielocatie in Limmen en de overname van het merk Zuiver Zuivel voornamelijk op de reguliere retail gaan richten met het merk Campina Boer en Land. "De reguliere retail is een heel belangrijk kanaal voor FrieslandCampina. Daarnaast leveren we via Ecomel ook biologische boter en room aan de boter en room aan de voedselverwerkende bedrijven."

Jan-Willem erkent dat ook het geringe productieaandeel van biologisch-dynamisch meespeelt in de beslissing. "Biologisch-dynamisch is een heel kleine markt voor ons, de volumes zijn eigenlijk te klein, zeker richting het natuurvoedingskanaal. We verwerken miljarden liters reguliere melk en 60.000.000 liter biologische melk. En hiervan is slechts een heel klein deel biologisch-dynamisch, dan praat je over 3.000.000 liter."

De bedoeling is dat medio juni/juli de vestiging in Limmen gaat sluiten, vertelt Jan-Willem. "Belangrijk is om te benadrukken dat deze maatregelen geen gevolgen hebben voor de 122 biologische en 11 biologisch-dynamische melkveehouders die lid zijn van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Wij gaan de BD-melk van onze leden in de toekomst aan Weerribben leveren."

Voor meer informatie: jan-willem.teravest@frieslandcampina.com