Europarlementariër Jan Huitema agendeert kwekersrecht

Op initiatief van Europarlementariër Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) komt het patenteren van planteigenschappen op de agenda van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Planteigenschappen kunnen sinds kort gepatenteerd worden, ook eigenschappen die worden verkregen via klassieke kruisingstechnieken.


Jan Huitema.

Jan Huitema: "De Europese, maar vooral de Nederlandse veredelingssector wordt wereldwijd geprezen voor hun innovatieve karakter. Zaden vanuit Nederland worden wereldwijd geëxporteerd, soms zijn ze nog waardevoller dan een kilo goud. Wanneer natuurlijke planteigenschappen worden gemonopoliseerd door slechts een paar bedrijven bestaat het gevaar dat deze innovatieve sector op slot wordt gegooid." In 2012 sprak het Europees Parlement zich al uit tegen patenteerbaarheid van planteigenschappen. "Het is goed dat we dit hebben geagendeerd. Nu is politieke druk nodig op de Europese Commissie, die de juiste juridische kaders moet scheppen voor een bloeiende verdelingssector. Nieuwe plantvariëteiten zijn van levensbelang voor de voedselzekerheid. Kwekers hebben nu vrij toegang tot kweekmateriaal verkregen uit klassieke veredeling, dit moet zo blijven."

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.