Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In dit proces zie je de ambacht echt terug"

IDorganics: chocolateren in eigen huis

Tholen - Sinds een paar maanden chocolateren ze bij IDorganics zelf. "We zijn enorm trots dat we hier nu zelf mee bezig zijn. Het mooie is dat je in dit proces de ambacht echt terugziet. De basis is dat onze producten lekker moeten zijn, dit kunnen we garanderen door het hele proces in eigen beheer te houden. We hebben hier echt passie voor wat we doen. Hopelijk zien mensen dat en proeven ze dit ook terug in onze producten", vertelt Rob van Santen.
 
Aan het chocolateren is een voorbereidingsperiode van 1,5 jaar vooraf gegaan: "We chocolateren met behulp van een machine die een hoge capaciteit heeft van wel 300 kilogram per batch. Het is een heel nieuw proces voor de Nederlandse markt, daardoor hebben we veel moeten leren en proberen en hebben we een specifieke training gehad. Maar we hebben nu de kennis, vaardigheid en capaciteit in huis om niet alleen voor onze bestaande klanten maar ook voor nieuwe klanten te produceren."
 

Jetse Schokker, directeur en oprichter van het in Zaandam gevestigde IDorganics en medewerker Rigo.

Rob benadrukt dat het voor IDorganics draait om de smaak. "Daarom vonden we het vooral erg lastig om te bepalen wanneer we het eindproduct goed genoeg vonden. Sinds afgelopen zomer zijn we helemaal tevreden. Onze met chocolade omhulde amandelen en rozijnen zijn een mooi product richting feestdagen. Ook de kokos met witte chocolade doet het heel goed, evenals de chocolate delight notenmix en de kokosblokjes en gember in pure chocolade."


Rigo roert tijdens het chocolateren steeds even door de noten heen.

IDorganics gebruikt volgens Rob alleen producten van A-kwaliteit, ook voor het chocolateren. "Dat staat voor ons voorop. Die intentie hebben we bij IDorganics altijd al gehad. Omdat veel van onze producten vanuit onze tapsilo's bij de eindgebruiker terecht komen, moeten de producten zichzelf verkopen. Hiervoor moeten ze uitstekend smaken. Van dit principe gaan we altijd uit binnen IDorganics. We verwerken alleen de beste kwaliteit. Daar staan we voor en we hopen dat de consument dit ook merkt."
 

Boven het 'chocoladebad'. Linksonder de nieuwe ruimte die binnenkort als productieruimte zal gaan fungeren. Rechtsonder zakken met kokos. IDorganics verpakt bulkproducten ook in zakken van 5 kilo.

IDorganics gebruikt chocolade zonder sojalecithine. "Dit hoeft er voor een goed eindresultaat niet in, dus waarom zouden we het er dan in stoppen?" Ze gebruiken cacao uit Peru en de Dominicaanse Republiek. "De cacao is altijd biologisch en als de klant dat wenst ook Fairtrade gecertificeerd." De verkrijgbaarheid van de grondstoffen is volgens Rob geen probleem. "De markt is inmiddels groot genoeg, er is genoeg goede biologische chocolade verkrijgbaar en we werken vanuit contracten. De kernen die we chocolateren importeren we zoveel mogelijk rechtstreeks. Dit is mogelijk doordat ons bedrijf de laatste jaren zo gegroeid is.
 

Een door IDorganics gemengde mueslimix.

De mogelijkheden met het chocolateren zijn eindeloos, meent Rob. IDorganics is dan ook druk aan het ontwikkelen. "Er komt onder meer een hele pure chocolade aan met 73% cacao. En er is nog zoveel mogelijk. Zo bestaat ons basisassortiment aan biologische producten wat we in zakken van 5 kilo en in consumentenverpakkingen leveren, uit meer dan 300 producten. Daar kunnen we dus nog alle kanten mee op. Zo testen we ook het chocolateren van superfoods."
 
Voor meer informatie:
 
Rob van Santen
IDorganics
Ronde Tocht 20
1507 CC Zaandam
075 6145450
[email protected]
www.idorganics.com