Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Forse omslag nodig

'Menu van Morgen': vleesconsumptie halveren en meer groente

Natuur & Milieu presenteerde 21 oktober het Menu van Morgen. In het Menu van Morgen heeft Natuur & Milieu, als eerste milieuorganisatie ter wereld, wetenschappelijk berekend met welk voedselpatroon we wereldwijd 9 miljard mensen gezond én duurzaam kunnen voeden. Dankzij het Menu van Morgen kan Nederland gidsland worden op het gebied van voedsel. Het Menu van Morgen is een initiatief van Natuur & Milieu in samenwerking met Jumbo en Oxfam Novib.

Consumptie Nederland: 3,6 aardbollen nodig

3,6 aardbollen. Dat hebben we nodig als iedere wereldburger in 2030 net zo consumeert als de gemiddelde Nederlander. Voor de productie van ons eten, gebruiken we veel land en stoten daarnaast veel CO2 uit. De productie van vlees en zuivel trekt een zware wissel op ons milieu en zorgt voor klimaatverandering. Deze klimaatverandering, voornamelijk veroorzaakt door rijke landen, leidt tot een grotere kans op misoogsten in ontwikkelingslanden.

"Dit kan zo niet langer. We putten de aarde uit. Van overconsumptie moeten we daarom een gidsland voor voedsel worden. Nederland beschikt over hoogwaardige voedselkennis en de meest innovatieve landbouwsector ter wereld. Daarom moeten wij in Nederland het roer omgooien en anders eten en duurzamer produceren. Zodat we het voorbeeld worden voor de rest van de wereld en straks iedereen geniet van gezond en duurzaam eten", aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Reuzensprong in duurzaamheid

Anders eten in de toekomst is niet zo ingewikkeld. De belangrijkste wijzigingen in ons eetpatroon zien er als volgt uit:Alle wijzigingen hangen met elkaar samen. Wie minder vlees eet, moet meer groente eten voor een gezond voedingspatroon. Met deze simpele aanpassingen maakt onze voedselvoorziening een reuzensprong in duurzaamheid. Bekijk hieronder hoe ons Menu er in 2030 uitziet.

Nederland voorbeeldland

Natuur & Milieu liet Blonk consultants uitrekenen hoe we gezond, zonder de aarde uit te putten, kunnen eten in 2030 wanneer we met een paar miljard mensen meer op aarde zijn. Nederland dient daarbij als voorbeeldland. De volgende pijlers waren het uitgangspunt: 1) geen stijging van de hoeveelheid landbouwgrond en duurzame voedselproductie, 2) CO2 uitstoot beperken 3) meer dierenwelzijn in de veehouderij, 4) duurzame visserij, 5) het voedsel wordt eerlijk verdeeld over de wereldbevolking. Uiteraard is het eetpatroon gezond. Het Menu van Morgen voldoet dan ook aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Partners

Jumbo Supermarkten en Oxfam Novib zijn partners van het Menu van Morgen. Het Voedingscentrum heeft de recepten goedgekeurd.

Voor meer informatie: www.natuurenmilieu.nl
Publicatiedatum: