Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Lieshout, Biobalie:

"Eerlijke prijzen voor biologisch varkensvlees"

Tholen - Biobalie handelt in biologische biggen, zeugen en vleesvarkens, ook hebben ze karkassen en vleesproducten. Volgens John van Lieshout gaat het goed met de handel in biologische varkens. Hij vertelt dat Biobalie ontstaan is doordat sommige boeren enkele jaren geleden ontevreden waren over de uitbetaling van biologische varkens. "Door een goede samenwerking tussen deze boeren en een slager ontstond uiteindelijk Biobalie BV. We zijn inmiddels enkele jaren verder en er staat nu een onderneming die het belang van eerlijke prijzen voor boeren serieus neemt", vertelt John.Hij geeft aan dat de vooruitzichten goed zijn. "Afnemers weten ons goed te vinden en we kunnen ook goede prijsafspraken met ze maken. Op dit moment zijn we op zoek naar biologische vleesvarkens en slachtzeugen. Wij kunnen voor de biologische slachtzeugen op dit moment 2,60 euro inclusief BTW per kilogram koud geslacht gewicht betalen. Dit is momenteel ongeveer 30 cent boven de prijs die gemiddeld in Nederland wordt uitbetaald. De kosten die van dit bedrag af gaan zijn: 50 euro per stop en 5 euro per varken, exclusief BTW. Afhankelijk van het aantal zeugen dat we kunnen verzamelen, slachten we elke twee of drie weken."

Voor vleesvarkens heeft Biobalie volgens John ook goede afspraken met de afnemers gemaakt. "Hierdoor hebben we ook voor vleesvarkens een betere en eerlijkere prijs neer kunnen zetten. En voor varkenshouders die zekerheid belangrijk vinden, is er bij Biobalie zelfs de mogelijkheid om een 5-jarig contract af te sluiten. Als er biologische varkenshouders zijn die een opbrengstvergelijking willen tussen de huidige prijzen die men krijgt en de Biobalie-prijs, dan kunnen we met een software programma een eerlijke vergelijking maken."

De ondernemer merkt dat de vraag naar biologisch varkensvlees toeneemt. "We worden met enige regelmaat benaderd oor slagers en vleesverwerkers voor biologisch varkensvlees. Ook de vraag vanuit de supermarkten stijgt. Vroeger was biologisch iets dat bij veel supermarkten nog niet zo belangrijk was. Inmiddels is bij de supermarkten ook doorgedrongen dat biologisch de toekomst heeft. Er is ook steeds meer vraag naar de verschillende vleesproducten die door samenwerking met Biobalie worden geproduceerd, zoals hammen en worsten enzovoorts."

Voor meer informatie:

John van Lieshout
Biobalie BV
Polderdijk 5
5534 AB Netersel
06 51190759
[email protected]
www.biobalie.nl