Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er moet echt op korte termijn duidelijkheid komen"

Financiering struikelblok voor nieuw bio-melkgeitenbedrijf

Tholen - Cor Bos wil een biologisch melkgeitenbedrijf opstarten in Oolgensplaat. Hij zou meteen kunnen beginnen, maar de financiering vormt een struikelblok. "De financiering is het grote probleem. We hebben onze plannen bij verschillende banken neergelegd. En op verzoek van één van die banken heb ik zelfs een kwart van de benodigde financiering elders vandaan kunnen halen, maar ook nu dit gelukt is willen ze onze plannen niet steunen", vertelt Cor. Hij zoekt dus een andere investeerder. "Er moet echt op korte termijn duidelijkheid komen, zodat we kunnen beginnen. Anders hoeft het niet meer."
 


Hij geeft aan dat het bedrijf er in principe klaar voor is: "De gronden zijn allemaal omgeschakeld of in omschakeling. Qua ruwvoeder is alles op orde, we hebben voldoende staan voor zo'n 600 geiten. Verder staan er goede bedrijfsgebouwen met voldoende mogelijkheden op ons terrein. Ook is er veel vraag naar biologische melkgeitenzuivel. Daar komt bij dat de prijs goed is. De melkprijs in ons ondernemingsplan ligt zelfs nog beneden de huidige gangbare melkprijs. Eigenlijk zijn alle ingrediënten aanwezig, alleen de financiering is het probleem. Daar balen we enorm van."
 

 
Cor heeft in het verleden een vleesveebedrijf gehad. "Vier jaar geleden moesten we helaas concluderen dat hier onvoldoende financieel gewin uit gehaald kon worden. Daarom besloten we een andere richting op te gaan. We hebben veel meegemaakt met onze zoogkoeien, waardoor we al steeds meer de 'biologische kant' op zijn gegaan. De bio-werkwijze zal veel meer rust in ons bedrijf brengen en de prijzen schommelen minder." De 46-jarige boer geeft aan dat zijn gezin helemaal achter zijn nieuwe plannen staat: "We willen met het hele gezin het liefst morgen al aan de slag gaan. Ik heb met Skal al besproken dat ik de veestapel gangbaar mag aankopen en daarmee dan kan omschakelen. Het is tijd dat er wat gaat gebeuren hier."


De kleine gele stip geeft de exacte locatie van de boerderij aan.

Hij geeft toe dat het even wennen is om van koeien op geiten over te gaan. "Goh, dat is geen koe, was eerlijk gezegd mijn eerste gedachte. Inmiddels heb ik kunnen wennen aan de geiten en ben ik de dieren echt gaan waarderen. Ik ben er echt op verkikkerd!" Om al de nodige ervaring op te doen zijn verschillende melkgeitenbedrijven bezocht en komt Cor met enige regelmaat bij De Mèkkerstee in Ouddorp. "Er is een goede klik tussen ons en daardoor hebben we al de nodige dingen kunnen leren van elkaar. Ook kregen we de kans om zelf met geiten aan de slag te gaan. Zo hebben we al ruim honderd geiten opgefokt."

Voor meer informatie:

Cor Bos
Oolgensplaat
Goeree Overflakkee
06 22408494
fam.c.bos@hetnet.nl