Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische boeren profiteren van loskoppeling melkprijzen"

Bastiaansen blijft natuurvoedingskanaal trouw

Tholen - Voor Marja Bastiaansen van Bastiaansen Bio Kaas is een geleidelijke groei van de biologische markt het belangrijkst. "Nu bio blijft, willen veel bedrijven een graantje meepikken, maar we moeten niet te snel willen gaan. We moeten onze beloftes immers ook waar kunnen maken. Eerlijkheid staat voorop, we hebben niks aan grootspraak. Ik zou heel blij zijn met een biologische markt die langzaam doorgroeit." Marja is ook duidelijk over de focus van Bastiaansen. "Natuurvoeding is onze basis. Dat is de plek waar we Bastiaansen neerzetten. Als het aan mij ligt komen onze Bastiaansen kazen niet in de reguliere retail te liggen."


Marja Bastiaansen.

Ook bij Bastiaansen merken ze dat er tekort is aan biologische melk. "De markt groeit harder dan de melkplas, daarom zijn we genoodzaakt om veel gesprekken te voeren over kaas die we niet hebben. Onze vaste klanten groeien ook sterk, waardoor de vraag nog verder toeneemt." Volgens Marja is de situatie het extreemst op de geitenmelkmarkt. "Dit komt doordat het vooral in de geitenmelk lastig is om op te starten. Bastiaansen verwerkt 100 procent Nederlandse biologische melk, maar als de markt voor geitenkaas zo sterk blijft stijgen, is het maar de vraag is of we in de toekomst niet naar het buitenland moeten gaan uitwijken."Marktontwikkelingen

Marja merkt dat veel gangbare boeren steeds duurzamer gaan werken. En volgens haar is er ook zeker interesse in omschakeling. "De komende tijd moeten we de gevolgen van de afschaffing van het melkquotum afwachten. Het effect zal vooral te zien zijn op de biologische koemelk-markt. We verwachten geen gigantische toename op de biologische zuivelmarkt. Interessant is ook dat de prijzen van gangbare en biologische melk voor het eerst losgekoppeld zijn. Hierdoor kunnen biologische boeren meer profiteren van wat er op de markt gebeurd."Ze geeft aan dat er momenteel ruim 60 biologische boeren melk leveren aan Bastiaansen. "Door de nauwe samenwerking met de coƶperatieve zuivelfabriek Rouveen kunnen we allerlei duurzaamheidsprojecten initiƫren met onze vaste leveranciers, waarbij gangbare en biologische melkveehouders naast elkaar staan. Ze kunnen veel van elkaar leren, bijvoorbeeld hoe je de grond zo goed mogelijk kan benutten. Het draait in deze projecten om een goede kruisbestuiving om zoveel mogelijk van elkaar te kunnen opsteken."

Voor meer informatie:

Marja Bastiaansen
Bio Kaas
Aardstraat 31
5124 RW Molenschot
0161 432357
[email protected]
www.bastiaansen-bio.com