Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer uit de bodem dankzij studiedag Reudink

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot het jaar van de Bodem. Op 12 juni jongstleden organiseerde Reudink in dit kader voor biologische melkvee- en geitenhouders een zeer geslaagde studiedag 'De bodem onder je bedrijf'.

Na een hartelijk welkom door dagvoorzitter Heleen Klinkert, van Bionext, en Wilfred Jonkman, van Reudink, namen de boeren plaats in de collegebanken van Universiteit Utrecht. Na het tonen van fragmenten uit de, door Joris van de Kamp geproduceerde, documentaire 'Bodemboeren' kwam biologisch melkveehouder Gerjo Koskamp aan het woord. Hij vertelde inspirerend over zijn visie op grasland- en bodembeheer en biologisch produceren. Koskamp past jaarrond beweiding toe en heeft veel aandacht voor vergroten van de biodiversiteit. Bijzonder is dat Koskamp een mengteelt toepast van gras en tarwe.

Nick van Eekeren, werkzaam voor het Louis Bolkinstituut, vervolgde het programma met een presentatie over de relatie tussen graslandopbrengst en bodemkwaliteit. Het verbeteren van de bodemkwaliteit werd gerelateerd aan de elementen waterhuishouding, structuur, beworteling, organische stof, bodemleven en bodemchemie. Belangrijke eye-opener voor velen was de relatie tussen kuiluitslag en bodemanalyse. Zwavelbemesting blijkt hierbij vaak onderbelicht.

Na de middag volgden practische workshops op het aan de universiteit verbonden biologische melkveebedrijf 'de Tolakker'. Onder leiding van Nick van Eekeren werd een profielkuil gegraven onder het motto 'Steek je kop niet in het zand, maar kijk eens wat vaker in de bodem'. Het perceel grasland en de bodem werd beoordeeld op verschillende onderdelen. Hierbij was er veel aandacht voor de mogelijkheden tot het verhogen van de gewasopbrengst door extra aandacht voor bodemleven en bemesting.

In de workshopronde die volgde kwam naar voren dat de veehouders volop mogelijkheden zien om meer uit de bodem te halen. De acties analyse van de bodem en het optimaliseren van de bemesting werden hierbij het vaakst genoemd.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: