Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Houston, we have a problem' met de biologische brokken

In de vierde nieuwsbrief van De Stoerderij van 2015, meldt waterbuffelhouder Arjan Swinkels dat tot zijn spijt de biologische bietenpulpbrok op is. Omdat hij vreesde dat de waterbuffels in staking zouden gaan, is hij noodgedwongen overgestapt op gangbare brokken:

"Zoals eerder aangegeven is De Stoerderij gestopt met het biologisch keurmerk. In ruil daarvoor wordt er gewerkt met een eigen transparantiemodel Keurig Merk, waarbij iedereen de bedrijfsvoering kan inspecteren. De basis voor de bedrijfsvoering blijft uiteraard wel de biologische regelgeving. Toch trad er een probleem op onlangs. De buffeldames die gemolken worden, krijgen namelijk in de melkstal brokjes gevoerd. Een mix van bietenpulpbrok, luzernebrok en standaard A-brok. En die brokken zijn biologisch gecertificeerd. Waarom brokken voeren in de melkstal? Dat is echt nodig om de dames te lokken en te belonen. Het wordt niet gebruikt om ze extra veel melk te geven, maar het is meer een beloning voor ze: snoepjes! De dames zijn er inmiddels aan gewend en kunnen niet meer zonder, anders gaan ze in staking. Maar... de biologische bietenpulpbrok is op! Overal in Europa. Nergens meer te krijgen, stad en land afgebeld. En laat die bietenpulpbrok nu net de lekkerste brok van allemaal zijn. Dus heeft de boer in al zijn wijsheid besloten om dan toch maar 'gangbare' bietenpulpbrok te kopen en te voeren. Leuk is anders, maar het is niet anders. Het risico op veel problemen met het melken is namelijk te groot. De dames zijn er aan gewend en vinden het te lekker."



"Hopelijk komt de biologische variant van de bietenpulpbrok weer gauw beschikbaar, want dan krijgen de dames die weer! Enne, voor de geïnteresseerden, het overzicht van Keurig Merk, met alle details, is te vinden via www.destoerderij.nl/keurigmerk."
Publicatiedatum: