Negatieve impact pesticiden op zaadkwaliteit mannen

Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat mannen die veel groenten en fruit eten met een hoge concentratie aan pesticiden, zoals aardbeien, spinazie en pepers, kampen met een lagere zaadkwaliteit. Jorge Chavarro, co-auteur van de studie, geeft aan dat biologisch geteelde gewassen de oplossing kunnen zijn: "In feite, bleek uit het onderzoek dat het consumeren van meer groenten en fruit met een laag gehalte aan residuen goed is. Dit wijst erop dat het loont om de inname van residuen te beperken, bijvoorbeeld door te gaan voor biologisch geteelde producten."

Voor het onderzoek werden 155 mannen gevolgd die deelnamen aan het Environment and Reproductive Health (EARTH) onderzoek in de VS. Er werden 338 zaadstalen uit de periode 2007-2012 onderzocht in combinatie met het consumptiepatroon van de mannen in deze periode. Daarbij werd speciaal gelet op producten waarvan bekend is dat er vaak hoge residulevels op gevonden worden, zoals spinazie, aardbeien, appelen en peren. Ook werd er rekening gehouden met andere factoren als BMI en rookgedrag.

Uit het onderzoek bleek dat mannen die meer risicovolle groenten- en fruitsoorten aten (meer dan 1,5 porties per dag) een aanzienlijk lagere zaadkwaliteit hadden. Hun sperma telde gemiddeld 49 procent minder zaadcellen, en 32 procent minder normale zaadcellen dan mannen die minder dan 0,5 porties per dag aten.

Oplossing ligt in de consumptie van gewassen die minder MRL's bevatten, zoals biologische producten. Uit eerdere onderzoeken bleek overigens al de consumptie van conventioneel geteelde groenten en fruit tot een hogere concentratie pesticiden in urine leidt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.