VN is positief

Bestraling biologisch gewasbeschermingsmiddel?

Internationale organisaties zoals de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie propageren dat de bestraling van levensmiddelen een veilig alternatief is voor chemie bij het houdbaar maken van levensmiddelen. Deze omstreden methode uit de nucleaire technologie is in Duitsland tot nu toe echter alleen bij kruiden toegestaan, meldt website Deutsche-wirtschafts-nachrichten.de.

Momenteel zijn er verschillende regelingen in de verschillende EU-landen. Volgens de EU werden er in Duitsland in 2010 127 ton levensmiddelen (kruiden) met zogenaamde ioniserende straling behandeld. In België werd er destijds al reeds 5840 ton voedsel bestraald, waarvan alleen al 3,5 ton kikkerbilletjes.

Een podiumdiscussie in Wenen heeft het onderwerp levensmiddelbestraling nu opnieuw op de agenda gezet. Deskundigen konden op het jongste forum de terughoudendheid voor uitbreiding van de bestraling in Europa niet begrijpen. Zo ook Carl Blackburn van de levensmiddel- en landbouworganisatie van de VN en het internationale bureau voor atoomenergie: "Niemand wil in Europa de eerste zijn die het doet". Dit terwijl langlopende onderzoeken hebben aangetoond dat het geen negatieve uitwerkingen op de mens heeft. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt de bestraling aan.

Deze aanbeveling wordt door niet-gouvernementele organisaties en Europese politici echter al jaren bekritiseerd. De Wereldgezondheidsorganisatie zou belangrijke aanwijzingen voor mogelijk schadelijke gevolgen van de bestraling negeren. Zo kan er bijvoorbeeld niet worden uitgesloten dat de teweeggebrachte celveranderingen in de voeding schadelijk zijn voor de gezondheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven