Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plan van aanpak Dierenbescherming en LTO Nederland verbeteren dierenwelzijn

De Dierenbescherming en LTO Nederland presenteerden 14 december op de dierenwelzijnstop een vijftal standpunten om het welzijn van dieren binnen Europa te verbeteren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseert de dierenwelzijnstop samen met de Duitse minister Schmidt van landbouw en de Deense minister Jørgensen van Landbouw. Zij hebben zondag 14 december een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin zij de samenwerking voor meer dierenwelzijn binnen Europa bekrachtigen.

In aanloop naar de welzijnstop presenteren Dierenbescherming en LTO Nederland een plan van aanpak met een vijftal speerpunten om duidelijk te maken waarvoor beide partijen zich willen inzetten om het welzijn van dieren in Europa te verbeteren.

De aandacht voor het welzijn van dieren is groot, als ook het belang om in Europa een hoge standaard van dierenwelzijn te hebben. Ervaring leert de Dierenbescherming en LTO Nederland dat initiatieven via de markt een groter effect hebben, dan uitsluitend het afdwingen ervan via wetgeving.

Dit zijn de vijf speerpunten, waarvan u de uitwerking in dit document vindt.
    1. Markt laten sturen, via wetgeving ondergrens borgen
    LTO Nederland en Dierenbescherming roepen de ministers op om marktinitiatieven te stimuleren en te faciliteren waarbij verbeteren van dierenwelzijn in de gehele keten geborgd wordt, in plaats van alleen het afdwingen van dierenwelzijn via wetgeving. Kijk naar het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en private initiatieven van ketens (producenten, verwerkers, levensmiddelenindustrie en retail). Een minimum niveau voor dierenwelzijn in wetgeving regelen is prima, dat moet dan wel Europees breed, Level Playing Field.

    2. Meer begrip bij mededinging voor verduurzamen
    Bij initiatieven om ketens te verduurzamen loopt het bedrijfsleven herhaaldelijk aan tegen mededingingswetgeving en –autoriteiten. LTO Nederland en Dierenbescherming roepen de ministers op om duurzaamheidsinitiatieven, waar verbeteren van dierenwelzijn integraal onderdeel van is, niet te laten frustreren door mededinging, vanuit een angst dat consumentenprijs hoger wordt of dat kartelvorming plaatsvindt. Consumenten zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het verbeteren van dierenwelzijn.

    3. Basiseisen ook van kracht voor te importeren producten

    In internationale handel moeten eisen aan dierenwelzijn opgenomen worden onder non-trade concerns. Het kan niet zo zijn dat producten geïmporteerd worden uit landen waar gebruik gemaakt wordt van productiesystemen die in Europa/Nederland niet zijn toegestaan vanwege dierenwelzijn, denk aan import van kooi-eieren uit Oekraïne.

    4. Versterk samenwerking ook bij diergezondheid en -ziektebestrijding
    Naast dierenwelzijn is ook dierziektebestrijding een belangrijk item. We roepen ministers op ook op dat onderwerp nauwere samenwerking in Europa te bevorderen. Dat betreft met name een gezamenlijke aanpak bij bestrijding, onderzoek naar ontwikkelen en toepassingsmogelijkheden van vaccins en draagvlak voor een vaccinatiestrategie bij bestrijding.

    5. Gelijke Europese regelgeving voor kleine veehouderijtakken
    Voor de kleine veehouderijtakken (konijnen, kalkoenen en vleeskuikenouderdieren) bestaat in Nederland al jarenlang regelgeving op het gebied van huisvesting. Deze zijn na het opheffen van de Productschappen overgenomen in de Wet dieren. Wij pleiten voor EU regelgeving op dit gebied, waarbij de Nederlandse regels als voorbeeld zouden kunnen dienen.
    Publicatiedatum: