Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs voor ontwerp van nieuwbouw Veld & Beek

Het ontwerp voor de stal, melkgebouw en woonhuis van Biologische Boederij Veld & Beek in Doorwerth sleepte de tweede prijs in de wacht tijdens het Green Buildings congres 2014. "We zijn er zeer trots op dat ons project als particulier initiatief bekroond is vanwege prestaties op het gebied van duurzaamheid", aldus Jan Wieringa van Veld & Beek.


Op de foto staan van links naar rechts: Jan Hofstede, grondwerk en bestrating; Steven te Velde, installatietechniek; Jan Wieringa, Veld & Beek, Henk van Straaten en Jeroen Ter Maat, Strategie Architecten. "Deze mensen hebben tijdens het bouwproces veelvuldig overlegd; veel creativiteit en deskundigheid hebben geleid tot een heel mooi resultaat."

Geroemd werden het streven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie: er is een eigen zonnecentrale in de vorm van een dak van een schuur wat vol ligt met zonnepanelen, en tegelijkertijd wordt zeer efficiƫnt omgegaan met energie: een boiler die gebruik maakt van de restwarmte bij het koelen van de melk, koppelingen tussen koelcel en verwarming die nodig is bij de zuivelverwerking. Ook werd de stal geroemd die in de zomer als kas functioneert, en waarin in de winter de koeien op een bed van houtsnippers vertoeven. De houtsnippers composteren met de koemest in de stal, en de compost vormt de meststof voor het kweken van nieuwe gewassen. De 'circulaire economie' die Veld & Beek praktiseert sprak de jury in het bijzonder aan. Er werd gekozen voor een architect uit Oosterbeek, een aannemer uit Wekerom, puin en grond die bij de bouw vrijkwamen zijn allemaal hergebruikt op het eigen terrein, producten die de boerderij produceert worden allemaal in de streek verkocht, er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals leem en hout. Ook met inpassing in het landschap is volop rekening gehouden: een gebouw in het landelijk gebied op de stuwwal, aan de bosrand: deze elementen zie je terug in het groene sedumdak, de vormgeving en de houten betimmering.

Samen met Strategie Architecten en technicus Steven te Velde is Veld & Beek erin geslaagd uit te blinken tussen de grote projecten als een kantoorgebouw voor duizenden mensen, een scholencomplex en een nieuwe functie voor een watertoren. Er waren 25 inzendingen, 8 waren er genomineerd voor de prijs.

Voor meer informatie: www.veldenbeek.nl
Publicatiedatum: