Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland

Vogelgriep ook vastgesteld in Ter Aar en Kamperveen

Er zijn twee nieuwe gevallen van vogelgroep vastgesteld, zowel in Zuid-Holland als in Overijssel. In Ter Aar (Zuid-Holland) is donderdag 20 november bij een pluimveebedrijf met 3 stallen met in totaal rond 43.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar de hoogpathogene H5N8 betreft. Deze variant werd ook aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp. De ruiming zal naar verwachting vandaag worden afgerond. In de straal van 10 kilometer cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Vandaag (21 november) is ook een derde geval van vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een pluimveebedrijf in Kamperveen (Overijssel) met in totaal rond 10.000 dieren. Het besmette bedrijf zal zo snel mogelijk geruimd worden. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat bij de besmetting in Kamperveen om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse vandaag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in deze brief aan de Tweede Kamer.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Gezondheidsrisico's voor pluimvee ernstig, voor mensen beperkt

De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Indien mensen toch besmet raken, ervaren zij over het algemeen lichte griepverschijnselen.

De op 20 november 2014 afgekondigde maatregelen blijven in stand.

Bionext

Bionext neemt deel aan het Basisoverleg AI van het ministerie van Economische Zaken en wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Bionext raadt biologische pluimveehouders aan de officiële berichtgeving te volgen via de website van het ministerie van Economische Zaken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.