Nieuw grootschalig toepasbaar vogelgriepvaccin voor kippen

Onderzoekers van Centraal Veterinair Instituut in Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Utrecht zijn er in geslaagd een nieuw, verbeterd en veilig vaccin te ontwikkelen tegen de vogelgriep. Het middel is geschikt voor grootschalige vaccinatie van pluimvee.

Veilig

Het nieuwe onderzoek heeft geresulteerd in een vaccin dat alleen dode virusdeeltjes bevat en daardoor veilig is voor mensen. De dode virusdeeltjes zijn ingebouwd in een matrix van inuline (een inerte suiker) en het vaccin wordt geproduceerd in de vorm van een poeder waardoor het ook nog eens zeer stabiel is.


Geïnhaleerd

De vernevelde fijne poederdeeltjes kunnen geïnhaleerd worden door de kippen. In tegenstelling tot klassieke influenza vaccins hoeft nu dus niet elk individueel dier geïnjecteerd te worden en is grootschalige toediening (massa applicatie) mogelijk. In een vorige week verschenen publicatie in het toonaangevende tijdschrift Vaccine laten de onderzoekers zien dat het vaccin kippen beschermt tegen de vogelgriep (type H5N1) wanneer het via de luchtwegen wordt toegediend.

Toekomst

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om in de toekomst zonder veiligheidsrisico's grootschalig kippen te vaccineren en zodoende een nieuwe uitbraak van vogelgriep te voorkomen.

Bio-landbouw?

Op de vraag of dit vaccin ook toegestaan is in de biologische landbouw gaf Ben Peeters (projectleider en onderzoeker bij Central Veterinary Institute, onderdeel van WageningenUR) het volgende antwoord: "Dat zal ervan afhangen welke eisen de biologische landbouw aan het vaccin stelt. Het huidige vaccin is mede tot stand gekomen door middel van genetische modificatie. Dat is in principe echter niet nodig; er kunnen vergelijkbare vaccins gemaakt worden op basis van niet-gemodificeerde influenza virussen."

Voor meer informatie: Annet Blanken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven