Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote bio-inbreng in (boerderij)zuivelbuffet op internationaal congres

Deelnemers van het netwerk van boerderijzuivelbereiders uit 12 Europese landen hebben elkaar van 5 tot en met 8 november ontmoet in Gouda. Hoogtepunt was een internationaal congres over kaas en zuivel van de boerderij op vrijdag 7 november. Culinair hoogtepunt van het congres was het zuivelbuffet, met kaas- en zuivelspecialiteiten van de boerderij.

Atie van Olst van Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel geeft desgevraagd nog een overzicht van de biologische inbreng in het zuivelbuffet. De broden en wijnen bij het kaas- en zuivelbuffet waren allen biologisch. De 65 verschillende kazen op het buffet waren afkomstig van boerderijen uit 12 Europese landen. De bio-inbreng hierin was groot.


Biologische boerderijzuivel op de bovenste plank.

Atie: "Graag wil ik specifiek benoemen de schapenkaasjes Mècorino, naturel en met fenegriek en de yoghurt en kefir van schapenmelk, allemaal van de familie van Assen van De Vreugdehoeve in Zwolle. Verder de geitenkazen van de familie Wanders van Boerderij de Saanenhof in Heeze. De Picobello, een zachte witschimmelkaas, daarnaast zachte geitenkaas, gemarineerd in zonnebloemolie en een Goudse geitenkaas met eetbare kruidenkorst, allen bereid van rauwe melk en met vegetarisch stremsel. Dan was er ook nog de Skeapsrond van de familie Kuiper van De Dikhoeve. Dit is een witschimmelkaasje van gepasteuriseerde schapenmelk. Ook was er de Wilde Weidekaas van Kaasboerderij De Vierhuizen van de familie Van Leeuwen uit Zoeterwoude. Verder biologische boerderijzuivel, zoals vanillekwark, Griekse yoghurt en vruchtenyoghurt, van Zuivelboerderij De Weerribben. De boeren vanillevla van Erf-1 uit Kampen is ook gemaakt van biologische melk, van de eigen koeien van de familie Bruins uiteraard."


Een deel van de bio-schapenmelkproducten van De Vreugdehoeve.

Atie geeft aan dat er ook uit het buitenland diverse biologische kazen waren. "In Duitsland werkt veruit het grootste deel van de bij het 'Verband für handwerkliche Milchverarbeitung im ökologischen Landbau e.V.' aangesloten boerderijen biologisch. Graag noem ik onder andere de op het buffet aanwezige Riesling Weichkäse, de Oostenrijkse Sultans Freude en de Poolse Kreuzer."


Nederlandse en Spaanse schapenkaas en Poolse geitenkaas.

Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl
Publicatiedatum: