Veel Duitse ouders zijn ongerust wanneer hun kinderen in de puberleeftijd plotseling nee zeggen tegen vlees. Deskundigen zeggen echter dat dit nergens voor nodig is: jongeren die vegetariërs zijn, leven meestal veel gezonder dan hun vleesetende leeftijdsgenoten. "Ze hebben zich met het thema voeding beziggehouden en eten bewuster", legt Armin Valet uit, voedingsdeskundige van de consumentenorganisatie Hamburg.
In principe is het zelfs zo, dat deze jongeren meer sporten en minder roken. "Het is veel eerder slecht wanneer jongeren alleen vlees en fastfoodproducten eten", aldus Valet. "Wie vegetarisch leeft, neemt daardoor normaal gesproken geen risico op een gebrekkige voeding."
Om als vegetariër evenwichtig te eten, zijn geen bijzondere aanvullende producten nodig. "De jongeren hebben geen sojaproducten of vitaminetabletten nodig", zegt Valet. "Het is veel belangrijker dat zij voldoende groenten, fruit, zuivelproducten en graan tot zich nemen. Onverzadigde vetzuren, die vooral in vis voorkomen, zouden vegetariërs moeten vervangen door hoogwaardige plantaardige oliën en vetten. Het gebrek aan eiwit kan men bovendien probleemloos compenseren door peulvruchten, noten en zaden te eten."
Volgens schattingen van de Duitse Bond voor Vegetariërs (VEBU) leeft bijna acht procent van de Duitse bevolking vegetarisch. Bij jongeren gaat men uit van minstens twaalf procent.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van energieslurpende glastuinbouw
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-27 "Nu ook Turkse bio granaatappelen"
- 2023-01-27 "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- 2023-01-26 Biologische landbouw geeft hogere opbrengsten in extreme weersomstandigheden
- 2023-01-26 "Klimaatverandering gaat ons allemaal geld kosten"
- 2023-01-26 "Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"
- 2023-01-26 Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?
- 2023-01-25 "De sneeuw kan tot een klein aanbodtekort van boerenkool leiden"
- 2023-01-25 Europese autoriteit: "Verband tussen Parkinson en pesticiden onvoldoende getest bij toelating bestrijdingsmiddelen"
- 2023-01-25 Biologische landbouw in de EU verdubbelde in 10 jaar
- 2023-01-23 Nieuw Ekovrienden-initiatief: de biodynamische appelperenboomgaard van Maaike Bischot
- 2023-01-23 BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023
- 2023-01-20 Winnaar innovatieprijs voelt zich meer boer dan voorheen
- 2023-01-20 Boer en burger werken samen aan natuur-inclusieve landbouw in Zeeland en Hoekse Waard
- 2023-01-18 HAK zet in op 100% biologische productie
- 2023-01-18 "Consumenten willen niet omrijden voor lokale bio"
- 2023-01-18 "Opheffen btw kapot geproblematiseerd"
- 2023-01-18 "Kinderdagverblijven kunnen praktisch aan de slag om groenten en fruit eten te stimuleren"
- 2023-01-17 Nautilus Organic heet nieuwe directeur Jan de Boer welkom
- 2023-01-17 Canadese glastuinbouwer teelt biologisch en conventioneel
- 2023-01-13 "Er zullen zeker knelpunten zijn, maar wij weten hoe we onze productie daarop af kunnen stemmen"