Veel Duitse ouders zijn ongerust wanneer hun kinderen in de puberleeftijd plotseling nee zeggen tegen vlees. Deskundigen zeggen echter dat dit nergens voor nodig is: jongeren die vegetariërs zijn, leven meestal veel gezonder dan hun vleesetende leeftijdsgenoten. "Ze hebben zich met het thema voeding beziggehouden en eten bewuster", legt Armin Valet uit, voedingsdeskundige van de consumentenorganisatie Hamburg.
In principe is het zelfs zo, dat deze jongeren meer sporten en minder roken. "Het is veel eerder slecht wanneer jongeren alleen vlees en fastfoodproducten eten", aldus Valet. "Wie vegetarisch leeft, neemt daardoor normaal gesproken geen risico op een gebrekkige voeding."
Om als vegetariër evenwichtig te eten, zijn geen bijzondere aanvullende producten nodig. "De jongeren hebben geen sojaproducten of vitaminetabletten nodig", zegt Valet. "Het is veel belangrijker dat zij voldoende groenten, fruit, zuivelproducten en graan tot zich nemen. Onverzadigde vetzuren, die vooral in vis voorkomen, zouden vegetariërs moeten vervangen door hoogwaardige plantaardige oliën en vetten. Het gebrek aan eiwit kan men bovendien probleemloos compenseren door peulvruchten, noten en zaden te eten."
Volgens schattingen van de Duitse Bond voor Vegetariërs (VEBU) leeft bijna acht procent van de Duitse bevolking vegetarisch. Bij jongeren gaat men uit van minstens twaalf procent.
Abonneren
Vacatures
Jonge vegetariërs leven gezonder
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"