Veel Duitse ouders zijn ongerust wanneer hun kinderen in de puberleeftijd plotseling nee zeggen tegen vlees. Deskundigen zeggen echter dat dit nergens voor nodig is: jongeren die vegetariërs zijn, leven meestal veel gezonder dan hun vleesetende leeftijdsgenoten. "Ze hebben zich met het thema voeding beziggehouden en eten bewuster", legt Armin Valet uit, voedingsdeskundige van de consumentenorganisatie Hamburg.
In principe is het zelfs zo, dat deze jongeren meer sporten en minder roken. "Het is veel eerder slecht wanneer jongeren alleen vlees en fastfoodproducten eten", aldus Valet. "Wie vegetarisch leeft, neemt daardoor normaal gesproken geen risico op een gebrekkige voeding."
Om als vegetariër evenwichtig te eten, zijn geen bijzondere aanvullende producten nodig. "De jongeren hebben geen sojaproducten of vitaminetabletten nodig", zegt Valet. "Het is veel belangrijker dat zij voldoende groenten, fruit, zuivelproducten en graan tot zich nemen. Onverzadigde vetzuren, die vooral in vis voorkomen, zouden vegetariërs moeten vervangen door hoogwaardige plantaardige oliën en vetten. Het gebrek aan eiwit kan men bovendien probleemloos compenseren door peulvruchten, noten en zaden te eten."
Volgens schattingen van de Duitse Bond voor Vegetariërs (VEBU) leeft bijna acht procent van de Duitse bevolking vegetarisch. Bij jongeren gaat men uit van minstens twaalf procent.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende, maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende, maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden
- 2022-05-16 "De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"
- 2022-05-16 "Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst