
Abonneren
Vacatures
- Creatieve Brand & Content Manager
- Assistent Bedrijfsleider
- Retail Key Account Manager
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
Top 5 - gisteren
- Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- Gerrit-Jan Roza 45 jaar
- NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra geeft 13 april praktische avondklas over weer en klimaat
- Bio-tulpenboeket compleet met bollen betekent aftrap versseizoen
- Melkprijs Eko-Holland daalt met €1,00 in april
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Skal-inspecteur over controle bij vleesverwerken:
"Je kunt van vlees wel iets afsnijden, maar niks bijsnijden"
Je kunt er wel iets afsnijden, maar niks bijsnijden!
Ik vind dat elke vleeseter een keer bij een slachthuis of vleesverwerker moet gaan kijken. Elk stuk vlees komt immers voort uit een dier dat geslacht is en daarna verwerkt tot aan de consumentenverpakking in de supermarkt. Daar zijn vele bedrijven mee bezig, ook veel biologische bedrijven. Als inspecteur van Skal sta ik jaarlijks bij deze bedrijven op de stoep om te kijken of ze ervoor zorgen dat het biologische vlees ook écht biologisch is.
Consumenten denken bij biologisch vlees vooral aan het diervriendelijke leven dat het dier heeft voor de slacht. Maar tijdens de slacht en de verwerking moeten de ondernemers in de vleessector ook aan allerlei voorwaarden voldoen. Een voorbeeld: vorige week was ik bij een vleesverwerker op inspectie. Zij krijgen al geslachte biologische koeien binnen in technische delen: voorpoten en achterpoten. De biologische poten zijn goed herkenbaar en traceerbaar. Traceerbaar door de sticker met streepjescode die op elke poot zit en de begeleidende vrachtdocumenten bij binnenkomst. En herkenbaar door een groot groen label met duidelijk BIO erop. Zo is in het magazijn snel te zien waar de biologische poten hangen. Drie keer in de week verwerkt dit bedrijf biologisch rundvlees. De poten worden dan versneden tot onder andere lendes en lapjes. De werkdag start met de biologische producten. De poten met groene labels worden versneden. Het label gaat eraf, maar van vermenging met niet-biologisch vlees kan geen sprake zijn. Er is namelijk maar één productielijn en die start de dag schoon met de biologische poten.
Terwijl de werknemers bezig zijn met dit werk, hangt er aan de muur een scherm met de herkomst van de poten en duidelijk in beeld BIO. Als de biologische productie voorbij is, hebben de medewerkers pauze. Het einde van de biologische productie is daarnaast te herkennen aan een groen bordje dat over de productielijn gaat. En in de opslag? Daar is een speciaal gedeelte gereserveerd voor de biologische verpakkingen.
Dit praktische verhaal is vastgelegd in de kanalisatieprocedure, mooi woord voor het voorkomen van vermenging van bio en gangbaar. Natuurlijk check ik of de procedure en de feitelijke werkmethode gelijk zijn. En ik bekijk de kiloverantwoording die ze wekelijks maken. Want: je kunt van vlees wel iets afsnijden, maar bijsnijden kan niet. Als er meer bio uitgaat dan er poten binnenkomen, dan is dat een signaal dat er iets misgaat. Bij dit bedrijf loopt alles op rolletjes, een inspectie zonder afwijkingen. En een goed voorbeeld voor de consument om –als u dan toch niet zelf gaat kijken- erachter te komen hoe bedrijven ervoor zorgen dat biologisch écht biologisch is.
Arno Berg, Skal-inspecteur
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst