"Sybrand Buma: "Nederland heeft zelfvoorzienende landbouwsector nodig"

In de Volkskrant pleit Sybrand Buma voor een zelfvoorzienende landbouwsector. "We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel. We mogen niet afhankelijk worden van instabiele landen." De zelfvoorzienende landbouw ligt in het verlengde van onafhankelijkheid op het gebied van energie en defensie, waar hij eveneens voor pleit. "We kunnen niet langer naïef zijn over de dreigingen in de wereld en de mate waarin zij Nederland direct raken."

"De Nederlandse landbouw leunt nu sterk op innovatie en op nicheproducten", stelt Buma. "We moeten ook bulk produceren. De graankraan uit Oekraïne of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid. Het kan zomaar dat de groenten uit Kenia of Tanzania ons niet meer bereiken. Daar moet je je op voorbereiden. De kennis op dat gebied mag hier niet verdwijnen." Het gaat overigens wel om een Nederlandse landbouwsector in Europees verband. "Het gaat er om dat voedsel in onze veiligheidszone wordt geproduceerd. De Europese gemeenschap werd ooit opgericht om de productie van kolen en staal te garanderen in een onveilige wereld. Die kerntaak wordt nu weer belangrijk."

Het pleidooi voor een zelfvoorzienende landbouwsector maakt onderdeel uit van een groter betoog van Buma, dat in de vorm van een opinieartikel in diezelfde Volkskrant staat.

Bron: CDAPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven