Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winnaar Sunria kookwedstrijd bekend

De Sunria kookwedstrijd die door Biofresh, Vredeseilanden en Bioforum Vlaanderen werd georganiseerd om mensen aan te zetten creatief aan de slag te gaan met de Sunria rijst, was een succes. Meer dan 50 mensen gingen met de Pandan, Rainforest of Merapi rijst aan de slag in hun keuken. Er kwamen verrassende en eigenzinnige creaties uit voort, maar toch moest er voor één winnaar gekozen worden.

De uiteindelijke winnaar is Simon Matthys met z'n pittige kokoscurry, gekiemde rainforest rijst, garam masala falafels en mangokoriander chutney. Zowel qua recept, uitwerking als presentatie een topper. Als beloning reist Simon, samen met een
gekozen reisgezel, naar Indonesië en zal er op bezoek gaan bij de rijstboeren om alles met eigen ogen te aanschouwen. Ongetwijfeld een nieuwe bron van inspiratie.


Producent

De Sunria rijst wordt geteeld door kleine boeren op het Indonesische eiland Java. Eén van de boerenorganisaties is APPOLI. Zij telen niet alleen de rijst, maar ook de verwerking en verpakking gebeurt in de dorpen. In juli 2013 exporteerden ze hun eerste container naar België. Op dit moment zijn de boeren bezig met het klaarmaken van een tweede container. Dit alles in samenwerking en ondersteuning van Vredeseilanden.

De boeren werken onder het SRI-systeem, deze landbouwmethode staat wars op de moderne technieken. Doordat er met zaadvaste zaaizaden gewerkt wordt zijn de planten veel sterker en resistenter voor ziekten. De planten krijgen meer ruimte, waardoor zij volop kunnen ontwikkelen en productiever zijn. De boeren gebruiken ook tot 40% minder water gedurende de groei. Voor het meest geteelde graan ter wereld is dit werkelijk revolutionair. Zij werken met traditionele biologische meststoffen, op deze wijze tonen zij aan ons hoe het anders kan.
De hele coöperatie is betrokken in het productie- en verpakkingsproces.

De drie soorten rijst, Pandan, Merapi (rood kokend) en Rain Forest (paarskokend) horen zeker en vast thuis in de oosterse en/of experimentele keuken.

Voor meer informatie: www.biofresh.be
Publicatiedatum: