"Wortel kan naar verhouding makkelijk verkocht worden"

Bio-aandeel in wortelen blijft stijgen bij Hagranop

De wortel is een groot product op de biologische markt. Bij Hagranop B.V. uit Tollebeek zijn ze dan ook niet verbaasd over het feit dat het bio-aandeel nog elk jaar stijgt. "Het aandeel biologisch binnen ons bedrijf is op dit moment ongeveer 20% van het totale volume", vertelt directeur Mardi de Graaf.
 
Volgens Mardi zijn wortelen het belangrijkste product op de biologische AGF-markt. "Dit komt naar mijn idee doordat de wortel naar verhouding makkelijk verkocht kan worden. Dit is een goede voorwaarde om het te telen. Daar komt bij dat de teelt niet heel moeilijk is, maar het is wel belangrijk om de vruchtwisseling goed in de gaten te houden. Een biologische teler moet ook veel andere gewassen telen. Een ander voordeel van de bio-teelt is dat de meerprijs voor veldgewas bio-wortelen tussen de 0,15 en 0,40 euro per kilogram ligt, afhankelijk van het tijdstip en de voorraad."
 

Export

Ook in het buitenland stijgt het aandeel van Hagranop langzaam. Mardi geeft aan dat zeventig procent van de bio-wortelen naar het buitenland geëxporteerd wordt. "De meeste vraag komt uit Duitsland, België, Frankrijk, Scandinavië, Engeland en Ierland. En de vraag vanuit België, Frankrijk en de Oostbloklanden stijgt duidelijk. Ook begint er nu vraag te komen vanuit Polen. Na goede promotie zien wij de vraag in Oost-Europa hard stijgen, omdat ook in die landen veel mensen bewust eten." Vooral in Duitsland is een groot percentage wortelen biologisch. Dit komt volgens Mardi door de grote vraag. "Sommige winkelketens kiezen er zelfs voor om alleen biologische wortelen te verkopen."
 

Duitsland

Hij vertelt dat de situatie in Duitsland stabiel is. "Wel krijgen we regelmatig de vraag of we in ons Duitse koelhuis biologische wortelen willen opslaan. Dit gaan we volgend jaar bekijken voor in ons koelhuis in Titz Ameln. Dit koelhuis hebben we twee jaar geleden voor 10.000 kisten gebouwd en zijn we nu aan het uitbreiden naar 23.000 kisten. De wens van de afnemers is of wij lange tijd bio-wortelen kunnen leveren uit onze eigen koelhuizen in Duitsland en Nederland. Dan hoeven de afnemers niet zo snel uit Spanje, Italië en Israël te importeren. Bij ons vandaan is de distributie beter te regelen en het is ook nog eens beter voor het milieu, vanwege de korte afstanden van laad- naar loslocatie. Daarnaast hebben we bij de bouw van ons koelhuis veel aandacht geschonken aan de milieutechnische aspecten, zo koelen we met propaan en CO2. Op deze manier van koelen gaan ook steeds meer distributiecentra overschakelen."
 
Voor meer informatie: info@hagranop.com 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.