Merendeel biologische bedrijven wil Skal houden als enige controle-organisatie voor bio

In april en mei heeft Skal een klantonderzoek laten uitvoeren onder gecertificeerde bedrijven. In totaal hebben 660 biologische bedrijven aan het onderzoek deelgenomen.

De biologische bedrijven zijn net zo tevreden over de inspecties als ten tijde van het vorige onderzoek in 2011. Vooral over de professionaliteit en integriteit van de inspecteurs zijn de gecertificeerden positief. Ook zijn de gecertificeerden tevreden over de bereikbaarheid en professionaliteit van het kantoor. Het digitale klantengebied wordt positief beoordeeld. Verbeterpunten zijn de informatieverstrekking en de klachtafhandeling.

Toekomst van Skal

Skal is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) en vervult vanuit een private stichting een publieke taak. Gevraagd naar wat de gecertificeerde hieraan zouden willen veranderen, als dat kon, antwoordde 59% van de bedrijven dat Skal de enige controleorganisatie moet blijven. De belangrijkste redenen die bedrijven hiervoor geven is dat ze de huidige opzet duidelijk en overzichtelijk vinden. Concurrentie zou de kwaliteit niet ten goede komen en bovendien is nu alle kennis binnen één instantie aanwezig. Een vijfde (21%) van de bedrijven wil kunnen kiezen uit verschillende private organisaties. Deze bedrijven vinden dat als de klant een keuze heeft dit ten goede komt aan efficiëntie, kosten en kwaliteit van controles. Slechts 5% wil dat Skal fuseert met andere agri-keuringsdiensten.


Aanbevelingen voor de toekomst

Net als in 2011 is het voor de biologisch gecertificeerde bedrijven belangrijk dat Skal zich richt op het tegengaan van fraude door niet-gecertificeerden (49%) en door gecertificeerden (40%). Ook zien bedrijven graag dat Skal goedkoper wordt (33%).
61% van de bedrijven vindt het een goed idee als Skal contact opneemt na de inspectie om te horen hoe de gecertificeerde de inspectie vond gaan.

Klik hier om het rapport te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.